W Lublinie trwa Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. Motywem przewodnim spotkania jest twaróg, a swoimi produktami kuszą producenci z całego regionu.
– Sery do smarowania na podstawie twarogu u mnie w domu je się często, ale gotowych nigdy nie jadłem. Zobaczę, jak one smakują – mówi jeden z odwiedzających.
CZYTAJ: Dwa gramy sera więcej mogą rozwiązać problem nadwyżki mleka
– Lubię sery kozie ze względu na taką pikantność – stwierdza inna uczestniczka.
– Sery z mleka koziego nie uczulają. Są lekkostrawne, więc w dietach dla sportowców i osób starszych są jak najbardziej polecane. No i smak swoje robi – stwierdza Anna Rolla, która produkuje sery z koziego mleka.
– W tym roku naszym faworytem jest twaróg, ponieważ wracamy do dzieciństwa. Na wydarzeniu mamy cztery lubelskie mleczarnie i sześciu serowarów indywidualnych. Na pewno każdy znajdzie dla siebie coś smakowitego – zachęca Mariola Tarnowska, organizatorka Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa.
W programie wydarzenia są pokazy powstawania twarogu, a także warsztaty kulinarne dla dzieci oraz rozmowy na temat właściwości serów.
Święto Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa przy ul. Lubartowskiej 77 potrwa do godziny 15.00.
MaTo / opr. ToMa
Fot. Tomasz Maczulski