Pseudozboża, inaczej zboża rzekome to wspólna nazwa dla roślin, które z botanicznego punktu widzenia nie są trawami, ale tak jak zboża tradycyjne, wytwarzają ziarna bogate w skrobię. Mają też wiele wartości odżywczych i nie zawierają glutenu.
Nazwa pseudozboża powstała niedawno, ale surowce, z tej grupy wykorzystywane są na świecie od wielu lat. Zaliczane są do super żywności. Moda na zdrowy styl życia sprawiła, że pseudozboża przeżywają prawdziwy renesans. Między innymi o tym powiemy w dzisiejszym programie.
Zaprasza Małgorzata Maksim.
Fot. Kurt Stüber [1], CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons, na zdj. szarłat wyniosły
Pliki dźwiękowe
20.04.2024 Agrobiznes 1
20.04.2024 Agrobiznes 2
20.04.2024 Agrobiznes 3
20.04.2024 Agrobiznes 4
20.04.2024 Agrobiznes 5











