Ponad 200 kół gospodyń wiejskich z województwa lubelskiego weźmie udział w półfinałach konkursu „Kobieta Przedsiębiorcza w stylu EKO”.
CZYTAJ: Zmarł Akira Toriyama, twórca „Dragon Ball” i Son Goku
– Panie muszą przygotować danie zamknięte w słoikach i danie mięsne – mówi dyrektor departamentu rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich urzędu marszałkowskiego w Lublinie, Ewa Szałachwiej. – Czyli będą to dżemy, konfitury, powidła, sałaty i mięsiwa zamknięte w słoiku. Druga kategoria, czyli danie mięsne, w tym tutaj dania nawet z ryb. Będzie smacznie, tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo.
– Oceniając dania będziemy zwracać uwagę na kilka rzeczy – mówi ekspert kuchni roślinnej, Katarzyna Gubała. – Na pewno będziemy zwracać uwagę na niemarnowanie jedzenia. Będziemy zwracać uwagę na smak, tradycję, ekologię i żeby to były produkty z tego regionu, bo to też jest ważne. Województwo lubelskie to spiżarnia Polski.
Pierwszy z czterech półfinałów konkursu odbędzie się jutro (09.03) w hotelu Drop w Urszulinie.
MaTo / opr. AKos
Fot. Piotr Michalski