Jaki deser serowy jest najlepszy na świecie? Na to pytanie spróbował odpowiedzieć blog kulinarny TasteAtlas, przygotowując ranking 25 najlepszych deserów serowych na całym globie. Na pierwszym miejscu znalazł się przysmak znany wszystkim Polkom i Polakom.
Poniżej prezentujemy desery, które zajęły pięć pierwszych miejsc.
5 miejsce – Sernik japoński
Na zdj. japoński sernik, fot. Valereee, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Na piątym miejscu w rankingu TasteAtlas umieścił japoński sernik. W odróżnieniu od innych serników, to ciasto jest puszyste i delikatne. Deser ten powstaje z ubitych białek, mleka, cukru i serka śmietanowego. Po połączeniu wszystkich składników ciasto piecze się w bemarze.
Deser ten został stworzony przez japońskiego szefa kuchni Tomotaro Kuzuno, który w latach 60. XX wieku pojechał do Niemiec i znalazł käsekuchen – rodzaj niemieckiego sernika.
4 miejsce – Sernik nowojorski
Na zdj. sernik nowojorski, fot. zingyyellow, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons
Nowojorski sernik to jeden z najpopularniejszych amerykańskich deserów. W odróżnieniu od chociażby sernika japońskiego deser z Nowego Jorku, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, charakteryzuje się kremową i wilgotną konsystencją. Pierwszy taki sernik powstał w latach 50. XX wieku w firmie Junior’s.
Spód sernika można przygotować z herbatników i masła, zaś do masy serowej będą potrzebne jajka, śmietana, wanilia, serek śmietankowy i kwaśna śmietana.
3 miejsce – Sfakianopita
Na zdj. skafianopita, fot. www.tasteatlas.com
Trzecie miejsce w rankingu zajął deser pochodzący z Krety. Skafianopita zwane również jako ciasto sfakian to cienki placek, jeśli chodzi o miękkość przypominający naleśnik, który wypełniony jest niesolonym twarogiem.
2 miejsce – Ras malai
Na zdj. ras malai, fot. Shaharbano, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Na drugim miejscu uplasował się ras malai z Indii. Deser ten pochodzi z regionu Samatata w Bengalu. W XVII wieku był deserem serwowanym podczas hinduistycznego święta Janmashtami, które upamiętnia narodziny boga Kryszny. Obecnie popularny jest w Indiach, Pakistanie i Bangladeszu. Jego nazwa to połączenie dwóch słów w języku hindi: ras oznacza sok, a malai śmietankę.
Przygotowuje się go z sera chhena, śmietanki, cukru i mleka. Do ras malai często dodaje się bakalie m.in. migdały, orzechy nerkowca i szafran. Deser ten największą popularnością cieszy się podczas świąt Holi i Diwali.
1 miejsce – Polski sernik
Na zdj. sernik polski, fot. wikimedia.org
Na pierwszym miejscu rankingu uplasował się polski sernik – ciasto znane chyba wszystkim Polakom. Przepis, przywieziony do naszego kraju najprawdopodobniej przez króla Jana III Sobieskiego po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem, dzisiaj ma wielu odmian.
Większość serników robi się na bazie kruchego ciasta. Często dodaje się do niego bakalie, sos czekoladowy bądź owoce, a na wierzchu ciasta kładzie się pianę z ubitych białek bądź pokruszone kruche ciasto lub sypie się cukrem pudrem.
Jednym z jego najpopularniejszych odmian jest sernik królewski. Pieczone w prostokątnej formie ciasto składa się z masy serowej oraz dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego.
Na zdj. sernik królewski, fot. Wolfgang Lonien, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Listę 25 najlepszych deserów serowych wybranych przez TasteAtlas można znaleźć tutaj.
RL / opr. AKos
Fot. pexels.com