Wielkanoc to dla wielu z nas czas spotkań z rodziną przy świątecznym stole. W tym dniu na stole nie powinno zabraknąć żurku.
– Na tradycyjny żurek jest odpowiedni przepis i receptura – mówi zajmującą się kuchnią regionalną Anna Grzyszak. – To jest na swojej wędzonce, na wędzonym boczku, na wiejskiej kiełbasce, na własnym zakwasie z żytniego chleba, który robimy dużo wcześniej, żeby zakwas dobrze dojrzał. Do żurku dodajemy albo jajko, albo chrzan. Dodajemy też biały ser wędzony. Tak u mnie wygląda. Zaprawiany swojską śmietaną. U mnie w domu najbardziej lubią żurek z jajkiem, z białym serem i z chrzanem.
Zgodnie z tradycyjnym przepisem zakwas na żurek jest przygotowywany na siedem dni przed podaniem potrawy.
RyK / opr. WM
Fot. pixabay.com
Pliki dźwiękowe
Anna Grzyszak





!["Takie sytuacje mobilizują ludzi". Abp Stanisław Budzik po pożarze lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 5 EAttachments92214707c0ba060efc167f431913e25ce6d1019 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92214707c0ba060efc167f431913e25ce6d1019_xl-350x250.jpg)
![Ogień pojawił się tuż przed mszą. Proboszcz wyprowadził wiernych z palącego się kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 6 EAttachments9221511c79583525fcdcdbe109a9c0231c1d27d xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221511c79583525fcdcdbe109a9c0231c1d27d_xl-350x250.jpg)

!["To dramatycznie wygląda". Dogaszanie pożaru lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO] 8 EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde_xl-350x250.jpg)

![Metropolita lubelski w Niedzielę Zmartwychwstania: Miłość sprawia, że człowiek widzi więcej [WIDEO] 10 budzik 2024 03 31 125150](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/03/budzik-2024-03-31-125150-75x75.jpg)
