Święta są dla rodziny, bliskości, tworzenia więzi, a nie dla jedzenia – mówi Martyna Puc, dietetyczka ze Szpitala Miejskiego w Gliwicach. Podkreśla, że dużym problemem w czasie świąt jest spożywanie nadmiernej ilości jedzenia. I apeluje o zachowanie umiaru.
– Należy pamiętać o bardzo ważnej zasadzie – różnorodność i umiarkowane ilościowo porcje – podkreśla specjalistka. – Zachęcam do sięgnięcia w tym roku po mniej kaloryczne ciasta, chudsze mięso i łatwiej strawne dania. Zamiast sięgać po drugi kawałek serniczka, lepiej sięgnijmy po jabłko lub inny owoc. Zaoszczędzimy w ten sposób sporo kalorii. Warto pamiętać, by każdemu posiłkowi towarzyszyła też porcja warzyw. A majonez wybierzmy ten lekki, w wersji light.
CZYTAJ: Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Ważny odpowiedni przepis
Nie zapominajmy także o piciu wody. Warto także odejść od stołu i, korzystając z dobrej pogody, wyjść na spacer albo wybrać się na przykład na przejażdżkę rowerową.
IAR / RL / opr. WM
Fot. pixabay.com