• Lublin
  • Biała Podlaska
  • Chełm
  • Hrubieszów
  • Kraśnik
  • Lubartów
  • Łęczna
  • Puławy
  • Świdnik
  • Tomaszów Lubelski
  • Włodawa
  • Zamość
Radio Lublin
weather icon 0°C
PDPZ
PODCASTY
KALENDARIUM
SŁUCHAJ
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
poniedziałek, 22 grudnia 2025
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Lublin
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
Radio Lublin

Radio Lublin > Wiadomości > „Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

„Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

19 stycznia 2024 / 18:32
A A
acheta domestica 1 2024 01 19 183403
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zrealizują projekt dotyczący między innymi owadów jadalnych. Celem projektu jest opracowanie składu nowych produktów spożywczych z dodatkiem owadów.

Kierownik projektu dr hab. inż. Zbigniew Kobus twierdzi, że najbardziej smakuje mu mącznik młynarek. – On ma jeszcze dodatek pomidorów, bo generalnie z samymi owadami jadalnymi bez dodatków jest tak, jakbyśmy próbowali jeść np. samą mąkę – sama w smaku nie jest dobra. Jeżeli natomiast przetworzymy ją i wytworzymy chleb czy bułkę i doprawimy odpowiednio, to wtedy nam wszystkim smakuje. My chcemy przygotować różnego rodzaju produkty spożywcze. Po co to robić? Ciągle rośnie nam liczba ludności na całym świecie. Jest bardzo duże zapotrzebowanie zwłaszcza na białko pochodzące ze zwierząt gospodarczych i przy obecnie kurczących się zasobach jeśli chodzi o uprawy rolne, musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności, a szczególnie alternatywnych źródeł białka.

Wprowadzenie owadów do diety wymaga zmian w mentalności konsumentów

– Będziemy prowadzić badania nad trzema gatunkami owadów jadalnych – mówi Alicja Bosacka, pracownik Katedry Podstaw Techniki. – Jest to świerszcz domowy, szarańcza wędrowna oraz mącznik młynarek. Jedzenie owadów jest jak najbardziej zdrowe, są źródłem pełnowartościowego białka. Generalnie w suchej masie może być nawet do 80 gramów tegoż białka, a białko jest oczywiście najważniejszym budulcem naszego ciała. Dlatego warto jeść owady. Są źródłem nie tylko białka, także tłuszczów i błonnika, który jest niezwykle ważny w procesach trawiennych. Wiele gatunków owadów jadalnych zawiera witaminy i minerały, szczególnie żelazo oraz cynk, które nie występują w tak dużej ilości w trzodzie chlewnej oraz drobiu.

CZYTAJ: Mylące ceny w sklepach. UOKiK sprawdza skargi klientów

– W innych rejonach świata, takich jak w Azji, Ameryce Łacińskiej, Afryce czy Australii jest to temat pospolity – wyjaśnia dr hab. inż. Zbigniew Kobus. – Na świecie jest około 2 tysiące gatunków owadów jadalnych i najczęściej są spożywane chrząszcze, motyle, pszczoły, osy, mrówki, szarańcze, świerszcze czy koniki polne. W Europie wprowadzenie owadów do diety wymaga jednak zmian mentalności konsumentów i przekonań kulturowych. Aby tego dokonać, najlepiej po prostu te owady zmielić na mączkę i próbować wprowadzić do nowych produktów spożywczych. Stąd też celem naszego projektu jest opracowanie nowego składu receptur produktów spożywczych.

Mieszkańcy Lublina podchodzą do pomysłu jedzenia owadów z dystansem

– I tak zjadam muszki, kiedy np. jadę rowerem – mówią. – Ekoterroryści planują coś takiego wprowadzić. Dla mnie jest to bez sensu. Mamy dużo innego pożywienia. Jest wiele składników np. roślinnych, które mogą służyć nam jako żywność i służyły przez lata. Nie wiem, czy takie eksperymenty są nam potrzebne, aczkolwiek jeżeli jest to oparte na badaniach naukowych i ma to faktycznie jakieś właściwości zdrowotne, to myślę, że jest możliwe włączenie takich składników. A ja nie zjem kanapki z owadem, jestem wybredną osobą. 

1280px-Tenebrio_molitor01.jpgMącznik młynarek

– Ilość tej mączki, którą będziemy wprowadzali do tych produktów, będzie niewielka – zapewnia hab. inż. Zbigniew Kobus. – Po pierwsze, jeszcze na tym etapie hodowli w Europie czy w Polsce owady jadalne są bardzo drogie. Po drugie w Europie są narzucone konkretne ilości, jakie możemy wprowadzić na obecnym etapie do tych produktów spożywczych.

– Zakładaliśmy, że dodamy do naszych wyrobów na początek kilka procent, maksymalnie 2% mączki – mówi Alicja Bosacka. – Aczkolwiek myślę, że na pewno będzie to wyczuwalna ilość, ale nie aż tak, żeby zmienić dokładnie właściwości tego produktu. Próbowałam mącznika młynarka, smak jest podobny do pewnych rodzajów np. mięsa, ale takiego, które już jest usmażone. I również do orzechów – jest to taki mieszany smak. Można już przewidywać, że mącznik młynarek będzie odpowiedni do pieczywa ze względu na smak a np. szarańcza wędrowna być może bardziej do makaronów. Ale myślę, że wszystko jeszcze wyjdzie w trakcie badania. 

CZYTAJ: Afrykańskie mrówki leczą rany antybiotykami

Projekt otrzymał dofinansowanie w kwocie 20 200 złotych z programu NAWA. Badania będą prowadzone wspólnie z naukowcami ze Słowacji.

Projekt dotyczy także grzybów jadalnych.

LilKa / opr. LisA

Na zdj. mącznik młynarek, świerszcz domowy / wikipedia.org

Pliki dźwiękowe

https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/01/musimy_poszukiwac_alternatywnych_zrodel_zywnosci-2024-01-19-183359.mp3

Musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności

Tagi: żywnośćinfoowadykonsumenciLublinUniwersytet Przyrodniczy
REKLAMA

Czytaj także

EAttachments921532753977fdadb8df7e9ab2b1013fa3f7492 xl
Multimedia

Brodacze ze Sławatycz na Jarmarku Świątecznym w Lublinie

21 grudnia 2025
EAttachments92152302bd407a969be43a0ca709166a867f4cc xl 1
Redakcje

Mocna druga połowa MKS-u. Lublinianki pokonały Koszalin [ZDJĘCIA]

21 grudnia 2025
EAttachments9215176b2637b944084b1873c071d851f23a31d xl
Redakcje

Wisła zaskoczyła faworyta. Druga porażka AZS UMCS w sezonie

21 grudnia 2025
EAttachments92149621779bc433d3b018d48afb0fdf7b8e069 xl
Wiadomości

Akcja w obronie lubelskiej księgarni. Jest odpowiedź dyrektora CSK [ZDJĘCIA]

21 grudnia 2025
EAttachments9214905877e494dcd1fb393422c7bd9a759dfb1 xl
Wiadomości

„To dla mnie taka terapia”. Jarosław Dymek przebiegł wszystkie ulice Lublina

21 grudnia 2025
EAttachments84492984478d76634c6c7d5021bcaddc42a6b0c
Wiadomości

Muzyczne Boże Narodzenie w trzech częściach. Unikalny koncert w Lublinie

21 grudnia 2025
EAttachments9038263a526159aee9bf8ffe4a6e4a1a033e9ac xl
Wiadomości

„Dla zdrowia i odcięcia się od codziennego trudu”. Zimna kąpiel lubelskich morsów

21 grudnia 2025
EAttachments9200105a58189ec36af585da51e0539ac2aa0c4 xl 1
Wiadomości

Chciał kupić bilety na mecz, padł ofiarą oszustwa

21 grudnia 2025
Następna wiadomość
narko 2024 01 19 185836

Marihuana i amfetamina znalezione podczas patrolu. Wywiadowcy „mieli nosa” [ZDJĘCIA]

Ciekawostki

Polski odkrywca planet uhonorowany planetoidą

Przed nami najdłuższa noc roku. Początek astronomicznej zimy

AI a stereotypy na temat osób w spektrum autyzmu. Badania lubelskich naukowców

Rewolucja w walce z osteoporozą? Lubelscy naukowcy opracowali inteligentny implant [ZDJĘCIA]

10.11.2025 Sekrety nauki – Amerykańska Agencja Kosmiczna odsunie firmę Elona Muska?

Drugie życie łopat turbin wiatrowych. Innowacyjny pomysł lubelskich naukowców

O tym się mówiło

Bezpłatnie i anonimowo. Badanie z okazji Światowego Dnia AIDS

Piłkarze Padwy Zamość faworytem spotkania z zespołem z Kielc

Potężny zastrzyk sprzętowy. Unijne miliony dla strażaków z regionu [ZDJĘCIA]

Alarmy przeciwlotnicze w Ukrainie. Polskie myśliwce znów w pogotowiu

Studio wschodnie – podsumowanie wizyty prezydenta Ukrainy w Polsce

Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej: 500. operacja z użyciem robota da Vinci [ZDJĘCIA]

REKLAMA

Radio Lublin S.A. w likwidacji
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Partnerzy
Reklama
Kontakt
BIP
Praca Lublin
Praca IT Poznań

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj