• Lublin
  • Biała Podlaska
  • Chełm
  • Hrubieszów
  • Kraśnik
  • Lubartów
  • Łęczna
  • Puławy
  • Świdnik
  • Tomaszów Lubelski
  • Włodawa
  • Zamość
Radio Lublin
weather icon 1°C
PDPZ
PODCASTY
KALENDARIUM
SŁUCHAJ
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
wtorek, 23 grudnia 2025
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Lublin
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
Radio Lublin

Radio Lublin > Wiadomości > „Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

„Szukamy alternatywnych źródeł żywności”. Lubelscy naukowcy badają jadalne owady

19 stycznia 2024 / 18:32
A A
acheta domestica 1 2024 01 19 183403
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie zrealizują projekt dotyczący między innymi owadów jadalnych. Celem projektu jest opracowanie składu nowych produktów spożywczych z dodatkiem owadów.

Kierownik projektu dr hab. inż. Zbigniew Kobus twierdzi, że najbardziej smakuje mu mącznik młynarek. – On ma jeszcze dodatek pomidorów, bo generalnie z samymi owadami jadalnymi bez dodatków jest tak, jakbyśmy próbowali jeść np. samą mąkę – sama w smaku nie jest dobra. Jeżeli natomiast przetworzymy ją i wytworzymy chleb czy bułkę i doprawimy odpowiednio, to wtedy nam wszystkim smakuje. My chcemy przygotować różnego rodzaju produkty spożywcze. Po co to robić? Ciągle rośnie nam liczba ludności na całym świecie. Jest bardzo duże zapotrzebowanie zwłaszcza na białko pochodzące ze zwierząt gospodarczych i przy obecnie kurczących się zasobach jeśli chodzi o uprawy rolne, musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności, a szczególnie alternatywnych źródeł białka.

Wprowadzenie owadów do diety wymaga zmian w mentalności konsumentów

– Będziemy prowadzić badania nad trzema gatunkami owadów jadalnych – mówi Alicja Bosacka, pracownik Katedry Podstaw Techniki. – Jest to świerszcz domowy, szarańcza wędrowna oraz mącznik młynarek. Jedzenie owadów jest jak najbardziej zdrowe, są źródłem pełnowartościowego białka. Generalnie w suchej masie może być nawet do 80 gramów tegoż białka, a białko jest oczywiście najważniejszym budulcem naszego ciała. Dlatego warto jeść owady. Są źródłem nie tylko białka, także tłuszczów i błonnika, który jest niezwykle ważny w procesach trawiennych. Wiele gatunków owadów jadalnych zawiera witaminy i minerały, szczególnie żelazo oraz cynk, które nie występują w tak dużej ilości w trzodzie chlewnej oraz drobiu.

CZYTAJ: Mylące ceny w sklepach. UOKiK sprawdza skargi klientów

– W innych rejonach świata, takich jak w Azji, Ameryce Łacińskiej, Afryce czy Australii jest to temat pospolity – wyjaśnia dr hab. inż. Zbigniew Kobus. – Na świecie jest około 2 tysiące gatunków owadów jadalnych i najczęściej są spożywane chrząszcze, motyle, pszczoły, osy, mrówki, szarańcze, świerszcze czy koniki polne. W Europie wprowadzenie owadów do diety wymaga jednak zmian mentalności konsumentów i przekonań kulturowych. Aby tego dokonać, najlepiej po prostu te owady zmielić na mączkę i próbować wprowadzić do nowych produktów spożywczych. Stąd też celem naszego projektu jest opracowanie nowego składu receptur produktów spożywczych.

Mieszkańcy Lublina podchodzą do pomysłu jedzenia owadów z dystansem

– I tak zjadam muszki, kiedy np. jadę rowerem – mówią. – Ekoterroryści planują coś takiego wprowadzić. Dla mnie jest to bez sensu. Mamy dużo innego pożywienia. Jest wiele składników np. roślinnych, które mogą służyć nam jako żywność i służyły przez lata. Nie wiem, czy takie eksperymenty są nam potrzebne, aczkolwiek jeżeli jest to oparte na badaniach naukowych i ma to faktycznie jakieś właściwości zdrowotne, to myślę, że jest możliwe włączenie takich składników. A ja nie zjem kanapki z owadem, jestem wybredną osobą. 

1280px-Tenebrio_molitor01.jpgMącznik młynarek

– Ilość tej mączki, którą będziemy wprowadzali do tych produktów, będzie niewielka – zapewnia hab. inż. Zbigniew Kobus. – Po pierwsze, jeszcze na tym etapie hodowli w Europie czy w Polsce owady jadalne są bardzo drogie. Po drugie w Europie są narzucone konkretne ilości, jakie możemy wprowadzić na obecnym etapie do tych produktów spożywczych.

– Zakładaliśmy, że dodamy do naszych wyrobów na początek kilka procent, maksymalnie 2% mączki – mówi Alicja Bosacka. – Aczkolwiek myślę, że na pewno będzie to wyczuwalna ilość, ale nie aż tak, żeby zmienić dokładnie właściwości tego produktu. Próbowałam mącznika młynarka, smak jest podobny do pewnych rodzajów np. mięsa, ale takiego, które już jest usmażone. I również do orzechów – jest to taki mieszany smak. Można już przewidywać, że mącznik młynarek będzie odpowiedni do pieczywa ze względu na smak a np. szarańcza wędrowna być może bardziej do makaronów. Ale myślę, że wszystko jeszcze wyjdzie w trakcie badania. 

CZYTAJ: Afrykańskie mrówki leczą rany antybiotykami

Projekt otrzymał dofinansowanie w kwocie 20 200 złotych z programu NAWA. Badania będą prowadzone wspólnie z naukowcami ze Słowacji.

Projekt dotyczy także grzybów jadalnych.

LilKa / opr. LisA

Na zdj. mącznik młynarek, świerszcz domowy / wikipedia.org

Pliki dźwiękowe

https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/01/musimy_poszukiwac_alternatywnych_zrodel_zywnosci-2024-01-19-183359.mp3

Musimy poszukiwać alternatywnych źródeł żywności

Tagi: LublinUniwersytet Przyrodniczyżywnośćinfoowadykonsumenci
REKLAMA

Czytaj także

EAttachments854134650f164617ca16d3b68add529a39f0089
Wiadomości

Gość Radia Lublin: Małgorzata Krauze – Hałas, prezes Bractwa Miłosierdzie im. św. Brata Alberta

23 grudnia 2025
EAttachments92170264183ba0a90e9b2cd8298901fe7f415cd xl
Wiadomości

Święta bezpieczne dla zwierząt. O czym pamiętać?

23 grudnia 2025
EAttachments9187881bd43901567eb6c3d0a6abe76d6d61a2c xl 3
Wiadomości

Paczki dla potrzebujących. Ostatni dzień Pogotowia Wigilijnego PDPZ

23 grudnia 2025
EAttachments7124446b5f6fc1d7a5a7a75ed6ef3b627ac54eb
Wiadomości

Guz nerki usunięty z pomocą robota da Vinci

22 grudnia 2025
EAttachments921706301b178e8f34bd5906ded689c93c57506 xl
Wiadomości

„Chcemy spędzić ten czas razem”. Wigilijne spotkanie w lubelskiej dzielnicy

22 grudnia 2025
EAttachments9216836bb74321973a2e5d0c9cea46c6e1fc8ac xl
Wiadomości

Kierowca pod lupą naukowców. Nowa technologia ma pomóc zmniejszyć liczbę wypadków

22 grudnia 2025
EAttachments92172705d45ae08f9ece2be37cad652d0bd8f18 xl
Wiadomości

O umowie UE-Mercosur na Wojewódzkiej Radzie Dialogu Rolniczego

22 grudnia 2025
EAttachments9217354b024c3bd3d457b563289c415727552e7 xl
Wiadomości

Rywalizacja w szczytnym celu. Mecz Słodkich Serc w Lublinie

22 grudnia 2025
Następna wiadomość
narko 2024 01 19 185836

Marihuana i amfetamina znalezione podczas patrolu. Wywiadowcy „mieli nosa” [ZDJĘCIA]

Ciekawostki

Kierowca pod lupą naukowców. Nowa technologia ma pomóc zmniejszyć liczbę wypadków

Polski odkrywca planet uhonorowany planetoidą

Przed nami najdłuższa noc roku. Początek astronomicznej zimy

AI a stereotypy na temat osób w spektrum autyzmu. Badania lubelskich naukowców

Rewolucja w walce z osteoporozą? Lubelscy naukowcy opracowali inteligentny implant [ZDJĘCIA]

10.11.2025 Sekrety nauki – Amerykańska Agencja Kosmiczna odsunie firmę Elona Muska?

O tym się mówiło

Symcha Keller o zamachu w Sydney: Trzeba zatrzymać spiralę nienawiści

Mistrzostwa Europy: Adela Piskorska ósma w finale na 200 m grzbietem

16.12.2025 Na zdrowie

Lubelscy terytorialsi uhonorowani za ofiarność [ZDJĘCIA]

06.12.2025 Małgorzata Żurakowska „Hyde Park”

Otwarcie wystawy legendarnego fotografa Chrisa Niedenthala w Lublinie

REKLAMA

Radio Lublin S.A. w likwidacji
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Partnerzy
Reklama
Kontakt
BIP
Praca Lublin
Praca IT Poznań

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj