Wraz z pierwszą gwiazdką wierni Kościoła katolickiego zasiądą dziś (24.12) do wigilijnego stołu. Zgodnie z tradycją, na kolacji powinno pojawić się 12 potraw.
CZYTAJ: Świętowanie od pierwszej gwiazdki. Wigilia w dawnych wiejskich domach
– Kiedyś wierzono, że jeśli będzie więcej dań, to będzie wróżyło śmierć kogoś w rodzinie – mówi twórca ludowy Michał Kowalik. – Przyjmuje się, że Wigilia zazwyczaj była postna. Tych potraw powinno być 12 lub jak najwięcej i powinny zawierać to, co było dostępne z pola, z ogrodu, z łąki, z lasu, z wody. Były więc ryby, grzyby, mak, miód, suszone owoce, zboże, kapusta i oczywiście każde miało mniej lub bardziej coś symbolizować. Na przykład grzyby były kontaktem z tamtym światem, bo były ani żywe, ani martwe tak uważano. Jakby były „mediatorami” z zaświatami.
Tradycyjne potrawy to barszcz z uszkami, pierogi z kapustą czy smażony karp.
InYa/ opr. DySzcz
Fot. archiwum
Pliki dźwiękowe
Michał Kowalik







![Lotniska w Lublinie i Rzeszowie wznowiły operacje [AKTUALIZACJA] 7 EAttachments6319328c2320d4facfb9b31577b403b325604cb 1](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments6319328c2320d4facfb9b31577b403b325604cb-1-350x250.jpg)



