Jedzeniu, gotowaniu i produkcji w dawnym Lublinie poświęcony był spacer w ramach festiwalu „Kuchnia Inspiracji”.
Uczestnicy spaceru przenieśli się między innymi do 15 sierpnia 1317 roku, kiedy Władysław Łokietek nadał Lublinowi prawa miejskie i podpisał akt lokacji.
CZYTAJ: Festiwal Kuchnia Inspiracji tuż-tuż. W roli głównej… burak [ZDJĘCIA]
Turystów oprowadzała „Przewodniczka Inspiracji” Marta Łukasik. – Cóż było w tym akcie? Oprócz miasta w murach miasto jeszcze składało się – uwaga – ze stu łanów ziemi uprawnej i nieuprawnej oraz wygonów dla bydła. Jakbyśmy mieli przeliczyć te sto łanów na dzisiejsze jednostki, to jest 2,5 tysiąca hektara. W stronę zachodu od miasta do dzisiejszej ulicy Długosza oraz Czwartek i Stara Kalina – tutaj były te tereny, gdzie uprawiano produkty rolne.
W ramach Festiwalu zaplanowano warsztaty kulinarne, spacery z przewodnikami oraz jarmarki tematyczne. Impreza potrwa do 30 listopada.
LilKa / opr. LisA
Fot. Turystyczny Lublin FB