Burak to składnik przewodni II edycji Festiwalu Kuchnia Inspiracji w Lublinie. Przez cały miesiąc będzie można smakować tradycyjnych lubelskich dań, w których będzie królował burak.
– Mamy, aż 70 gatunków buraka. Będzie można zjeść piernik buraczany ze śliwką, czy gofry buraczane – mówi Marcin Kęćko z Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin. – Naszym założeniem jest to, żeby pomóc odkryć nasze lokalne, regionalne bogactwo kulinarne. Pomóc odkryć produkty, które są cudowne, naturalne, autentyczne. Chcemy też poprzez ten festiwal pokazywać zdrowe jedzenie.
CZYTAJ: Festiwal Kuchnia Inspiracji tuż-tuż. W roli głównej… burak [ZDJĘCIA]
– Menu oparte na buraku może być bardzo ciekawe i smaczne – mówi zastępczyni prezydenta Miasta Lublin ds. kultury, sportu i partycypacji, Beata Stepaniuk-Kuśmierzak. – Mamy nadzieję, że duża gruba osób, która skosztuje buraka, na nowo go odkryje i będzie zainspirowana do tego, żeby te rzeczy wykorzystywać w swojej kuchni.
W ramach festiwalu zaplanowano warsztaty kulinarne, spacery z przewodnikami, jarmarki tematyczne. Impreza potrwa do 30 listopada. Więcej informacji na stronie miastoinspiracji.lublin.eu.
BoS / opr. WM
Fot. materiał organizatora