Pizza, ciasto drożdżowe czy bułki – w Lublinie trwają warsztaty kulinarne dla dzieci. Uczestnicy zajęć swoje dania wykonują pod czujnym okiem szefów kuchni.
– Robimy teraz drożdżówki i ciasto na kruszonkę. Chyba ubijanie tej kruszonki jest najcięższe – opowiadają dzieci. – Ja bardzo lubię gotować. To jest dla nas zabawa i dobrze się tu czujemy.
CZYTAJ: Bajkowa kraina światła w Lublinie otwarta [ZDJĘCIA, FILM]
– Temperatura, czas pracy, czystość i przede wszystkim uczestnicy mają się świetnie bawić przy tym – mówi Marcin Szulej, szef kuchni hotelu Arche. – To jest najważniejsze dla dzieci. Dzieci lubią, kiedy to ciasto zaczyna pracować, jest miękkie i można je uformować. Nie każdy rodzic ma czas, żeby z dzieckiem siąść i zrobić ciasto, pączki czy nawet ciasto drożdżowe, które wbrew pozorom nie jest takie łatwe do zrobienia.
Warsztaty prowadzone są w ramach Programu „Rodzina Trzy Plus” i skierowane są do dzieci w wieku od 8 do 13 lat.
Zajęcia pod hasłem „Kreacje Kulinarne” przy ul. Zamojskiej w Lublinie odbywają się dziś (04.11) i potrwają do godziny 17.00.
MaTo / opr. LisA
Fot. Tomasz Maczulski