Burak będzie składnikiem przewodnim 2. edycji „Festiwalu Kuchnia Inspiracji” w Lublinie. Impreza odbędzie się w listopadzie. Przez cały miesiąc będzie można smakować tradycyjne lubelskie dania, w których królował będzie burak.
CZYTAJ: Ponad 26 kg marihuany w altance działkowej [ZDJĘCIA, WIDEO]
– Jest to warzywo bardzo niedoceniane – mówi Zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Kultury, Sportu i Partycypacji, Beata Stepaniuk-Kuśmierzak. – Lublin przez swoją wielokulturowość może inspirować także kulinarnie. Myślę, że niejedno nas zaskoczy podczas tej edycji. To menu oparte na buraku może być bardzo inspirujące.
– Będzie to bardzo ciekawy i smaczny festiwal. Mamy aż 70 gatunków buraka – mówi Marcin Kęćko z Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin. – Naszym założeniem jest to, żeby pomóc odkryć nasze regionalne, lokalne bogactwo kulinarne i też pomóc odkryć produkty, które są cudowne, naturalne, autentyczne. Są to naprawdę ciekawe propozycje, takie jak gofr z burakiem.
Będą dostępne warsztaty kulinarne, spacery z przewodnikami, jarmarki tematyczne. Festiwal rozpocznie się 3 listopada. Więcej informacji na stronie Miasto Inspiracji w zakładce Festiwal Kuchnia Inspiracji.
BoS / opr. AKos
Fot. Miasto Lublin