Podsumowanie projektu „Kulinarne tradycje Zamojszczyzny” odbędzie się w Zamościu. Podczas finału na Rynku Wielkim udział wezmą zwycięskie koła gospodyń wiejskich z powiatów: biłgorajskiego, zamojskiego, hrubieszowskiego i tomaszowskiego.
Celem wydarzenia jest popularyzacja tradycyjnej, regionalnej kuchni, wyjątkowych smaków i przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
W programie m.in. konkurs kulinarny na najlepszą potrawę regionalną i najlepsze ciasto regionalne, poczęstunek i degustacja potraw regionalnych. Wydarzeniu towarzyszyć będą występy zespołów ludowych m.in. Zespołu Pieśni i Tańca „Zamojszczyzna”, Kapeli Turobińskiej, Zespołu Koromysło, Kapeli Yana Gisawy. Wstęp na wydarzenie jest wolny.
Festyn finałowy rozpocznie się o 10.30 na Rynku Wielkim w Zamościu.
Projekt sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030 oraz Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura ludowa i tradycyjna 2023 i Fundacji PGE. Partnerzy zadania: samorządy lokalne, Stowarzyszenie Rozwoju Lokalnego Zamojszczyzna.
AP/ opr. DySzcz
Fot. nadesłane