W Lublinie można spróbować potraw z całego świata. Dziś rozpoczął się Jarmark Inspiracji w ramach 15. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Stoiska można znaleźć na Starym Mieście.
– Przyjechaliśmy z langoszem, czyli węgierskim plackiem drożdzowym. Podajemy go z różnymi dodatkami. To placek drożdżowy, ciasto mniej więcej takie jak my robimy do pączków – mówią wystawcy. – Smaży się to na gorącym oleju i wszystkie dodatki są na wierzchu. Czyli smażymy placek, potem na górze układamy czosnek, śmietankę, żółty ser i gotowe. Mamy ostrygi. Świetne są takie biżuteryjne, np. z maliną, miętą, kremem balsamicznym. Mogą być z winegret.
Jarmark Inspiracji i festiwal potrwają do niedzieli, 10 września. Szczegółowy program Europejskiego Festiwalu Smaku dostępny jest na stronie wydarzenia.
LilKa / opr. WM
Fot. Krzysztof Radzki