Konkursy kulinarne, pokazy gotowania czy koncerty pieśni flisackich – w Lublinie trwa Europejski Festiwal Smaku. To okazja przede wszystkim do spróbowania wielu potraw zarówno z Polski, jak i z zagranicy.
Na festiwalowej Scenie Smaku w sobotę (09.09) można spróbować między innymi placków warzywnych prosto z patelni. – W skład tych placuszków wchodzą między innymi cukinia, ziemniaki i marchew. Na pewno trzeba dobrać proporcje mąki do ilości warzyw. Musimy dbać o to, żeby ich nie spalić, ale aby były odpowiednio dosmażone w środku – wyjaśnia Kamila Jarosz z Technikum Lider w Lublinie.
CZYTAJ: Lublin czyta „Nad Niemnem” [ZDJĘCIA]
– A nuż, widelec coś się spodoba, a może coś zastosujemy we własnej kuchni. Jeżeli jest tyle rzeczy do spróbowania, na pewno coś nam wpadnie w oko. Wszystko smaczne, pyszne, jest szybki i łatwy dostęp do jedzonka – mówią odwiedzający Festiwal Smaku.
– Można tu dobrze zjeść, ale nie tylko – dodają zarówno turyści, jak i mieszkańcy Lublina. – Można poczuć atmosferę Starego Miasta. Jest idealnie, to strzał w dziesiątkę. Próbowałyśmy lody na ciekłym azocie, są przepyszne, naturalne z płatkami kwiatów. Rewelacja, u nas w Częstochowie tak nie ma. Niebo w gębie.
Pierogi biłgorajskie, placki warzywne czy lody robione na ciekłym azocie to tylko niektóre z serwowanych w sobotę podczas festiwalu dań.
– Na smakoszy będą też czekać renesansowe flaki- mówi koordynator Sceny Smaku na placu po Farze w Lublinie, Andrzej Rudziński. – Wbrew pozorom ta receptura jest prosta. Podstawowe składniki to flaki, dobry wołowy wywar, niedużo warzyw, gałka muszkatołowa, natka pietruszki, którą jednak nie zawsze dajemy.
Renesansowe flaki ugotują młodzi szefowie kuchni. Potrawy będzie można spróbować około godziny 17.30 na Scenie Smaku na placu Po Farze w Lublinie.
Festiwal potrwa do niedzieli (10.09).
MaTo / opr. ToMa
Fot. Krzysztof Radzki
Sobota
10:00
Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 21 – Stare Miasto w Lublinie.
11:00
Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00
Młodzieżowa Scena Smaku – Plac po Farze. 12. odsłona Narodowego Czytania- Nad Niemnem Elizy Orzeszkowej.
12:00
Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Aleksandrów II” z Aleksandrowa – Scena Smaku Plac po Farze.
13:00
Konopnica od kuchni. Pokaz gotowania KGW z Gminy Konopnica – Scena Smaku Plac po Farze.
14:00
Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – Scena Smaku Plac po Farze.
15:30
Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
15:30
Kawa i cukier. Pokaz parzenia kawy w wykonaniu Cezve – Man – Scena Smaku Plac po Farze.
16:30
Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich „Jabłkowa Pokusa” – wręczenie nagród – Scena Smaku Plac po Farze.
16:45
Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Marynin – Scena Smaku Plac po Farze.
17:00
Rzepa w kaplicy. Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim z UMK w Toruniu, odkrywcą staropolskiej kuchni i dr Andrzejem Frejlichem z Muzeum Narodowego w Lublinie – Kaplica Trójcy Świętej na zamku.
17:00
Pokaz mody renesansowej – Plac po Farze Stare Miasto w Lublinie
17:10
Czytanie fotografii. Spotkanie z Ewą Palczyńską-Erhard z Musée d’Orsay – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:15
Koncert pieśni flisackich w wykonaniu śpiewaków tradycyjnych z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – plac Łokietka w Lublinie.
17:30
3000 porcji renesansowych flaków od Multi Frigo. W 1000 litrowym kotle gotują młodzi szefowie kuchni pod kierunkiem Andrzeja Rudzińskiego, Jacka Jakubczaka i prof. Jarosława Dumanowskiego – Plac po Farze.
17:40
Szkoła Muzyka i Rytm – występy wokalne, Scena Smaku Plac po Farze.
18:15
Hirek Wrona miksuje polskie smaki. Pokaz gotowania – Scena Smaku Plac po Farze.
19:00
Koncert Maestro Adama Makowicza, jednego z najwybitniejszych pianistów na świecie.
19:15
Kulinarni kuglarze. Pokaz kulinarny Ireneusza Michaluka i Artura Balwickiego „Staropolski lin z kutasikami” – Scena Smaku Plac po Farze.
19:45
Pokaz wypieku ciasta flisackiego w towarzyszeniu pieśni flisackich w wykonaniu górali z Polskiego Stowarzyszenia Flisaków Pienińskich – Stare Miasto w Lublinie.
20:00
Spotkanie z Jackiem Szklarkiem i jego serami – ogródek restauracji „16 Stołów” – Stare Miasto w Lublinie.
20:00
Hirek Wrona set DJ-ski, prezentacja płyt z cennej kolekcji – sklep płytowy „Święty Spokój”. Stare Miasto w Lublinie.
21:00
Ostrygi na deser prezentuje Piotr Michalski z Poznania, pokaz jedzenia ostryg, spotkania i rozmowy na Jarmarku Inspiracji – Stare Miasto w Lublinie.
21:30
Urodziny Europejskiego Festiwalu Smaku na Jarmarku Inspiracji. Rozmowy, degustacje, toasty – Stare Miasto w Lublinie.
Niedziela
10:00
Jarmark inspiracji, prezentacje stoisk, degustacje, zakupy aż do godziny 18 – Stare Miasto w Lublinie.
11:00
Leica Open Day. Spotkanie z Piotrem Markiem z Leica Store Warszawa. Warsztaty fotografii „Renesans Lublina”, spacer fotograficzny z Leicą – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL na ulicy Złotej.
12:00
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
13:15
Karp po strażacku. Pokaz gotowania w wykonaniu drużyny OSP Motycz – Scena Smaku, Plac po Farze
14:00
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
14:45
Pokaz podawania ostryg w wykonaniu Piotra Michalskiego – Scena Smaku, Plac po Farze.
15:15
Konkurs Good Chef Junior – Scena Smaku, Plac po Farze.
16:00
Potrawy tradycyjne Ziemi Lubelskiej w aspekcie wielopokoleniowym – pokaz kulinarny Koła Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Marysieńki” z Marysina, Scena Smaku, Plac po Farze.
16:30
Pokaz Multi Frigo. Najnowsze techniki gotowania – Scena Smaku, Plac po Farze.
17:00
Czytanie fotografii. Spotkanie z Magdaleną Chojnacką. Trzeba odwagi, by pozostać czułym, pomimo tego wszystkiego, czym ciska w nas świat, by czerpać siłę z każdej iskrzącej sekundy – Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL.
17:30
Tabulatura smaku. Co jadł Jan z Lublina? Pokaz gotowania prof. Jarosława Dumanowskiego z UMK w Toruniu – Scena Smaku, Plac po Farze
18:30
Ceremonia wręczenia tytułu Good Chef Junior, nagród i wyróżnień z udziałem Mirosławy Gałan, prezes Multi Frigo – Scena Smaku, Plac po Farze
18:45
Koncert finałowy Europejskiego Festiwalu Smaku. Utwory z Tabulatury Jana z Lublina na renesansowym klawesynie wykona Corina Marti ze Szwajcarii, jedna z najlepszych klawesynistek na świecie. Koncert poprowadzi prof. Teresa Księska-Falger – Bazylika oo. Dominikanów