Jedna z najnowocześniejszych w Europie linii do produkcji koncentratu pomidorowego powstała w Milejowie. To inwestycja firmy Dawtona, która od 13 lat jest właścicielem wydziału pomidorowego zakładów w Milejowie.
Innowacyjna technologia polega na recyrkulacji skroplin. Do produkcji koncentratu wykorzystywane są polskie pomidory, pochodzące ze stałej współpracy z lokalnymi rolnikami. Ponadto produkcja odbywa się przy 40-procentowym ograniczeniu zużycia energii cieplnej. Inwestycja ma również zapewnić 25-procentowy wzrost rocznej produkcji pomidorów.
CZYTAJ: Dwudniowy Kongres Nauki i Biznesu w Lublinie
Historyczny zakład w Milejowie powstał na początku XX wieku, wówczas mieściła się w nim Cukrownia.
ZAlew / opr. PrzeG
Fot. pixabay.com


![Piernikowe wizje architektury. Chatki studentów Politechniki zachwycają [ZDJĘCIA] 2 EAttachments920351260f19bfc3a1ab4ddd6e0e45b956fea38 xl 1](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments920351260f19bfc3a1ab4ddd6e0e45b956fea38_xl-1-350x250.jpg)
![Chris Niedenthal: "Czas apokalipsy" to po prostu było szczęście [ZDJĘCIA] 3 EAttachments92027774207112fc9d5145eb9ac1e9c878899d0 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92027774207112fc9d5145eb9ac1e9c878899d0_xl-350x250.jpg)







