Jubileusz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Wnioski pokontrolne

supermarket 4052658 1280 2023 09 28 130535

Kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie wykazały, że najwięcej nieprawidłowości dotyczy błędnego oznakowania produktów.

Inspekcja przekazuje te informacje przy okazji jubileuszu 20-lecia działalności.

– Główne niedociągnięcia producentów żywności to niewymienianie wszystkich składników – mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz. – Zdarza się, że w przypadku, kiedy towary sprzedawane są luzem, brakuje informacji, które znajdowały się na opakowaniu zbiorczym. Czasami te informacji są niespójne. Tym, co powinno zwracać szczególną uwagę, jest brak informacji o alergenach. Wszystkie produkty mają swoją specyfikę, ale do najczęściej fałszowanych produktów spożywczych należy oliwa z oliwek oraz miody. Nasza inspekcja prowadzi kontrolę również tych produktów. Zdarza się, że wykrywamy w miodzie, który powinien być miodem polskim, pyłki pochodzące z Azji.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę, a także sprowadzanych z zagranicy.

CZYTAJ: Ekspert: samodzielnie wykonany przez pacjenta test combo raczej nie będzie honorowany w przychodni

Uroczystości związane z jubileuszem odbywają się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim.

LilKa / opr. PrzeG

Fot. pixabay.com

Exit mobile version