Kontrole przeprowadzane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Lublinie wykazały, że najwięcej nieprawidłowości dotyczy błędnego oznakowania produktów.
Inspekcja przekazuje te informacje przy okazji jubileuszu 20-lecia działalności.
– Główne niedociągnięcia producentów żywności to niewymienianie wszystkich składników – mówi główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Przemysław Rzodkiewicz. – Zdarza się, że w przypadku, kiedy towary sprzedawane są luzem, brakuje informacji, które znajdowały się na opakowaniu zbiorczym. Czasami te informacji są niespójne. Tym, co powinno zwracać szczególną uwagę, jest brak informacji o alergenach. Wszystkie produkty mają swoją specyfikę, ale do najczęściej fałszowanych produktów spożywczych należy oliwa z oliwek oraz miody. Nasza inspekcja prowadzi kontrolę również tych produktów. Zdarza się, że wykrywamy w miodzie, który powinien być miodem polskim, pyłki pochodzące z Azji.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych sprawuje nadzór nad jakością handlową artykułów w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę, a także sprowadzanych z zagranicy.
CZYTAJ: Ekspert: samodzielnie wykonany przez pacjenta test combo raczej nie będzie honorowany w przychodni
Uroczystości związane z jubileuszem odbywają się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim.
LilKa / opr. PrzeG
Fot. pixabay.com
Pliki dźwiękowe
Przemysław Rzodkiewicz


![Ośrodek w Załuczu otrzymał specjalny samochód do przewozu osób z niepełnosprawnościami [WIDEO] 2 EAttachments91845762df8581bec35364732da0b3157283718 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments91845762df8581bec35364732da0b3157283718_xl-350x250.jpg)








