Wysoki poziom akryloamidu wykryto w partii chipsów warzywnych – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
GIS przekazał w czwartek (20.07), że w wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych. Chodzi o produkt „Chipsy Warzywne z solą morską” marki Bio Organic o numerze partii C 110 086502 i dacie spożycia do 18.11.2023 r. Producentem jest Yellow Chips BV, Holandia, a dystrybutorem Lidl sp. z o.o. sp. k.
Jak informuje GIS, firma Lidl niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę prewencyjnego wycofania wskazanej partii produktu z rynku oraz od konsumentów w sklepach sieci Lidl.
Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
RL / opr. WM
Fot. pixabay.com / Główny Inspektorat Sanitarny