środa, 27 września 2023
°c
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
SŁUCHAJ
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
Polskie Radio Lublin
Strona Główna Wiadomości

Tani i dobry. Przysmak z Lubelskiego ma swój festiwal [ZDJĘCIA]

01 czerwca 2023 / 19:26
A A
350132823 805722060727362 752159467277955960 n 2023 06 01 192820
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

W Zamościu po raz pierwszy Młodzieżowa Rada Miasta zorganizowała Zamojski Festiwal Dnia Cebularza. Ten pszenny placek – pokryty pokrojoną w kostkę cebulą wymieszaną z makiem – wywodzi się z kuchni żydowskiej i jest wyjątkowym przysmakiem na całej Lubelszczyźnie.

– Chcieliśmy zrobić coś nowego, innego – mówi pomysłodawczyni festiwalu, członkini Młodzieżowej Rady Miasta Zamość Inez Mogielnicka. – Nie znam osoby, która nie lubi cebularza. Jak się wchodzi do sklepu, zawsze są cebularze. Każdy je kupuje, wszyscy je kochamy i nie przeszkadza nam smak cebuli. To festiwal dla wszystkich: dzieci, nastolatków, osób starszych. To coś, co może zebrać wszystkie pokolenia razem i pozwolić im cieszyć się produktem regionalnym.

Tani i dobry

– Są bardzo dobre i… tanie. Mają jedyny, niepowtarzalny smak – na pytanie, dlaczego lubią cebularze, odpowiadają młodzi zamościanie.

Cebularze na Rynku Wielkim wykonywały panie z Koła Gospodyń Cebulanki z Przedmieścia Szczebrzeszyńskiego. Ich wypieki smakowały wszystkim: – Świeżutkie, ciepłe i bardzo dobre. Czuć cebulkę, lekko podsolone, czuć mak, bardzo dobre ciasto. Kojarzą mi się z cebularzami, które piekła babcia – dzielą się wrażeniami zamościanie.

Ale smak i zapach regionalnej potrawy skusił też turystów: – Jesteśmy w Zamościu po raz pierwszy. Właśnie zobaczyliśmy regionalne wypieki, więc chcemy skosztować. Widzimy tłum ludzi, więc musieliśmy stanąć w kolejce  – mówią odwiedzający Zamość.

A wśród starszych mieszkańców impreza obudziła smakowite wspomnienia: – Wspominam piekarnię Baranowskiego. To były placuszki! Zawsze wypieczone. Ale to były dawne czasy – lata 50. i 60.  – mówi jeden z zamojskich nestorów.

CZYTAJ: Zamość: rusza przebudowa stadionu miejskiego

Podstawa to dobre składniki

Co konieczne jest, aby powstał dobry cebularz? – Podstawa to dobre składniki: mąka, woda, cukier, sól, cebula. I jajka – oczywiście do smarowania, bo do ciasta ich nie dodajemy – opowiada Beata Warda z Koło Gospodyń Wiejskich „Cebulanki” z Przedmieścia Szczebrzeszyńskiego. – Wykładamy trochę ciasta na stolnicę, robimy z tego wałek, nożem odcinamy małe kawałki, lekko robimy kółka, rozpłaszczamy ręką, smarujemy jajkiem, na otrębach układamy te placuszki i do pieca.

– To festiwal regionalny, który odbywa się w Dniu Dziecka. Nie wstydzimy się tego, że jesteśmy z Lubelszczyzny, nie wstydzimy się tego, że jesteśmy z Zamościa, nie wstydzimy się tego, że jemy placki z cebulą, które zostały spopularyzowane w XIX wieku, dlatego że były tanie i pożywne. Cebularz to jest tak naprawdę historyczny hot dog, tyle że polski i lubelski – mówi Mateusz Dudek, radny Młodzieżowej Rady Miasta w Zamościu.

CZYTAJ: Zamość: nowy cennik w strefach płatnego parkowania

„Bardzo ciekawa historia”

– To bardzo ciekawa historia. Gdybyśmy się cofnęli w czasie, pierwsze wzmianki o placku z cebulą są już w najstarszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego z końca XVII wieku. Ale wtedy to jest placek z cebulą, ale bez maku – mówi prezes Stowarzyszenia Turystyka z Pasją, Dominika Lipska. – Natomiast cebularze, które znamy, czyli placki z cebulą i makiem, zaczęto wypiekać na Lubelszczyźnie najprawdopodobniej w ciągu XIX wieku. Lublin bardzo mocno obstaje, że zaczęli je wypiekać Żydzi na Starym Mieście w Lublinie. Chociaż podania i legendy na ten temat są różne.

A czym się różni cebularz zamojski od lubelskiego? – Zamojski jest lepszy, Wydaje mi się, że na Zamojszczyźnie mamy inne ciasto, bardziej zbliżone do chlebowego, podczas gdy w Lublinie cebularze są z ciastem miękkim, przypominającym bardziej pizzerkę – uważają zamojscy miłośnicy ciasta z cebulą i makiem.    

Cebularz od 2007 roku jest wpisany na listę produktu tradycyjnego, od 2014 roku chroni go też prawo unijne.

AP / opr. ToMa

Fot. AP

 

Tagi: infokuchniaprodukty regionalnezamość
REKLAMA

Czytaj także

p9270286 2023 09 27 172049
Lublin

Po ponad 80 latach wrócił do domu. Obraz szkoły Verneta ponownie w Muzeum Narodowym [ZDJĘCIA]

27 września 2023
mid 23927269 2023 09 27 144958
Kraj i Świat

Pierwsza elektrownia jądrowa w Polsce. Podpisano umowę

27 września 2023
dsc09987 2023 09 27 131029
Chełm

Szef MSWiA: współczesny Korpus Ochrony Pogranicza nosi nazwę Straż Graniczna [ZDJĘCIA]

27 września 2023
68 228317 mo2 2023 09 27 112755
Lublin

Poszukiwany 37-latek chciał przechytrzyć policjantów. Udawał, że nie ma go w mieszkaniu [FILM]

27 września 2023
p1110210 2023 09 27 075938 750x375 2023 09 27 104108
Gość Radia Lublin

„Żaden wyrok nie dyskwalifikuje”. Mjr Krzysztof Madejek o studiach dla osadzonych

27 września 2023
350 228282 g 2023 09 27 094731
Lublin

Lublin: w zakorkowanym mieście eskortowali dziecko [FILM]

27 września 2023
20210927 1502291 2023 09 27 090742
Wiadomości

Zamość upamiętni rocznicę powstania Polskiego Państwa Podziemnego

27 września 2023
koszykowka 2 2023 09 27 070608
Lublin

Kibice wchodzą za darmo. Mistrzostwa świata w centrum Lublina [ZDJECIA]

27 września 2023
Następna wiadomość
konfa 2 2023 06 01 202624

Politycy Konfederacji o długu publicznym i Dniu Dziecka

antena

    81 743 73 83
    informacje@radio-lublin.pl



ciekawostki

good meat cultivated chicken pasta dish 2023 09 25 105435

Produkcja mięsa komórkowego coraz tańsza

25 września 2023
medicine 257349 1280 2023 09 23 205741

Leki mogą odmłodzić narządy do przeszczepów

23 września 2023
pexels laura stanley 2252311 2023 09 23 202621

Wilki i psy dobrze pamiętają, gdzie ludzie schowali jedzenie

23 września 2023
jellyfish 257860 1280 2023 09 23 190742

Meduzy są sprytniejsze niż się wydawały

23 września 2023

o tym się mówiło

W Lublinie ruszają mistrzostwa świata [ZDJĘCIA]

Gość Radia Lublin: dr Andrzej Szabaciuk z KUL

Polscy siatkarze przed kolejnym wyzwaniem

5 lat Programu Umacniania Rodziny w Kraśniku

09.09.2023 Para w gwizdek

26.09.2023 My rodzice

REKLAMA

Polskie Radio Lublin S.A.
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Praca Lublin
Partnerzy
Patronaty
Reklama
Kontakt
BIP

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PARTONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA LUBLIN
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Reset Reset