Chaczapuri, ciasto hucułka i nalewka lawendowa to zwycięskie „Smaki Zamościa i Roztocza 2023” – konkursu towarzyszącego Jarmarkowi Hetmańskiemu organizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury.
CZYTAJ: „Nie ma życia w mieście bez handlu”. Jarmark Hetmański w Zamościu [ZDJĘCIA]
– Pierwsze miejsce w kategorii regionalnej wygrało danie mocno związane z Zamościem – mówi przewodniczący jury, Marcin Sikora. – Kuchnia regionalna Zamościa to kuchnia ormiańska i żydowska. Wszystkie rzeczy zaczerpnięte z tych kuchni mają bardzo mocne korzenie z Zamościem. Pierwszy raz, odkąd jestem w konkursie, a jestem już kilka lat, pojawiło się chaczapuri i potrawa związana z kuchnią ormiańską. Była wyborna w smaku. Ciasto hucułka – bardzo mocno zaskoczył nas jego smak. Pierwszy raz w konkursie pojawiło się takie ciasto. Bardzo często pojawiają się ciasta typu piaskowego, rabarbarowe, marchewkowe, a takie pojawiło się po raz pierwszy i warto było je nagrodzić.
Jury przyznało w konkursie w sumie 9 nagród i trzy wyróżnienia. Do konkursu zgłoszono 20 kulinariów w trzech kategoriach: wyroby regionalne, wypieki i nalewki.
AP/ opr. DySzcz
Fot. AP
Wyniki:
Wyroby regionalne:
I miejsce -chaczapuri ze szpinakiem, pokrzywą i kolendrą – Restauracja Muzelana
II miejsce -piróg biłgorajski – KGW Chomęciska Duże
III miejsce- miód fasolowy – Gospodarstwo pasieczne „Dary Pszczół” w Dyniskach
Wypieki:
I miejsce -ciasto hucułka – Bistro Figa z makiem
II miejsce -ciasto marchewkowe – Zagroda w Obszy
III miejsce- bułeczki drożdżowe z kruszonką – KGW Chomęciska Duże
Nalewki:
I miejsce – lawendowa – KGW Chomęciska Duże
II miejsce – z czeremchy – Andrzej Kudlicki
III miejsce – z mirabelki – Andrzej Kudlicki
Wyróżnione zostały: zupa pokrzywowa – Restauracja Ormiańska, żeberka w glazurze miodowo-musztardowej – Restauracja Padwa i nalewka z płatków róży – rosolis – Andrzej Kudlicki.