piątek, 29 września 2023
°c
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
SŁUCHAJ
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
Polskie Radio Lublin
Strona Główna Kraj i Świat

Nanocząstki z żywności mogą szkodzić jelitom

11 maja 2023 / 22:02
A A
obiad luckylife11 2023 05 11 214744
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

– Powszechnie dodawane do jedzenia nanocząstki wpływają na nabłonek jelitowy i florę bakteryjną – wskazują badania na zwierzętach. Naukowcy nie proponują całkowitego wycofania tych substancji, ale zalecają ostrożność.

– Tlenki metali, które często dodaje się do przetworzonej żywności, mogą szkodzić układowi pokarmowemu – przestrzegają eksperci z Binghamton University, State University of New York oraz Cornell University.

CZYTAJ: Jaka dieta sprzyja dłuższemu życiu? Sprawdzili to naukowcy

Pięć substancji na testach

Naukowcy przeanalizowali pięć tego typu substancji. – Wszystkie one są dodatkami do żywności. Dwutlenek tytanu jest stosowany jako środek wybielający i rozjaśniający. Dwutlenek krzemu dodaje się do żywności w celu zapobiegania jej granulacji. Tlenek żelaza dodaje się do mięsa – na przykład po to, aby zachować jego czerwony kolor. Tlenek cynku może być używany jako środek konserwujący, ponieważ działa przeciwbakteryjnie – wylicza prof. Gretchen Mahler, autorka pracy opublikowanej na łamach „Journal of Antioxidants”.

Badaczka i jej koledzy przetestowali działanie tych związków na układ pokarmowy kurcząt, ponieważ wykazuje on wiele podobieństw do ludzkiego. – Przetestowaliśmy serię nanomateriałów, badając takie parametry, jak wchłanianie składników odżywczych, ekspresja enzymów i niektóre z bardziej subtelnych, funkcjonalnych markerów – opowiada. Dawki nanocząstek, które były testowane, odzwierciedlały przy tym typowe spożycie przez ludzi.

Krzem i tytan najbardziej szkodliwy

Najwięcej negatywnych skutków naukowcy zanotowali przy działaniu dwutlenku krzemu i dwutlenku tytanu. Zauważyli na przykład, że nanocząstki wpłynęły na funkcjonowanie nabłonka jelita kurczaków, na równowagę bakterii w ich przewodzie pokarmowym oraz na zdolność ptaków do wchłaniania minerałów.

Niektóre cząstki działały bardziej neutralnie, a nawet wykazywały korzystny wpływ. Wydaje się, że tlenek cynku wspierał rozwój jelita lub wspomagał mechanizmy kompensacyjne pojawiające się w przypadku uszkodzeń. Tlenek żelaza mógłby natomiast – potencjalnie – być używany do wzbogacania żywności żelazem, jednak trzeba brać pod uwagę jego wpływ na zdrowie i funkcjonowanie jelita – uważają badacze.

Nie sugerują przy tym, że wymienione cząstki trzeba całkowicie usunąć z żywności. Chcą jednak, aby ludzie byli świadomi ewentualnych zagrożeń. – Zjadamy te substancje, więc ważne jest, aby brać pod uwagę nawet subtelne skutki – podkreśla prof. Mahler. – Tworzymy nasze modele jelitowe, aby badać ten problem. Dzięki naszej współpracy i wykorzystaniu różnych, uzupełniających się metod, udało nam się odnieść sukces – dodaje.

PAP / opr. ToMa

Fot. pixabay.com

Tagi: ciekawostkijedzenieNauka
REKLAMA

Czytaj także

pm rektorzy 280923 002 2023 09 28 150529
Lublin

Nowe kierunki i wysoki poziom. Lubelskie uczelnie gotowe na rok akademicki [ZDJĘCIA]

28 września 2023
computer 6981762 1280 2023 09 27 211622
Kraj i Świat

Niebieskie światło może przyspieszać dojrzewanie

27 września 2023
numbers 4014181 1280 2023 09 27 083854
Wiadomości

„Wszystko… jest liczbą”. Matematyka w muzeum

27 września 2023
atom1 2023 09 27 075035
Puławy

Fizycy jądrowi z całego świata przybędą do Lubelskiego

27 września 2023
hydros 2023 09 27 000215
Lublin

Politechnika Lubelska zbuduje „wyścigówkę”. W badaniach pomoże „cyfrowy bliźniak”

26 września 2023
384026680 840812050922007 3708103135679359217 n 2023 09 25 114035
Lublin

Politechniki chwalą się wynalazkami. Wspólne projekty uczelni ze wschodniej Polski

25 września 2023
good meat cultivated chicken pasta dish 2023 09 25 105435
Kraj i Świat

Produkcja mięsa komórkowego coraz tańsza

25 września 2023
medicine 257349 1280 2023 09 23 205741
Kraj i Świat

Leki mogą odmłodzić narządy do przeszczepów

23 września 2023
Następna wiadomość
dare g87d1bca2a 1920 2023 05 11 132640

12.05.2023 Agrobiznes

antena

    81 743 73 83
    informacje@radio-lublin.pl



ciekawostki

computer 6981762 1280 2023 09 27 211622

Niebieskie światło może przyspieszać dojrzewanie

27 września 2023
good meat cultivated chicken pasta dish 2023 09 25 105435

Produkcja mięsa komórkowego coraz tańsza

25 września 2023
medicine 257349 1280 2023 09 23 205741

Leki mogą odmłodzić narządy do przeszczepów

23 września 2023
pexels laura stanley 2252311 2023 09 23 202621

Wilki i psy dobrze pamiętają, gdzie ludzie schowali jedzenie

23 września 2023

o tym się mówiło

25.09.2023 Kalejdoskop – magazyn reporterów

Polska gospodarzem siatkarskich mistrzostw świata

Liga przez mistrzostwami świata. Lubelski plac zmienił się w sportową arenę [ZDJĘCIA]

Multimedialnie o powstaniu. Wyjątkowa wystawa w Lublinie [ZDJĘCIA]

THE FLOWER KINGS – 07.10.2023

20.09.2023 Przystanek noc

REKLAMA

Polskie Radio Lublin S.A.
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Praca Lublin
Partnerzy
Patronaty
Reklama
Kontakt
BIP

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • TV
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PARTONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA LUBLIN
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Reset Reset