Czas rodzinnych spotkań przy wielkanocnym, suto zastawionym stole może dla niektórych skończyć się przejedzeniem i dolegliwościami żołądkowymi. Eksperci radzą, jak tego uniknąć.
– Najlepszą radą jest umiar – mówi dietetyk Kinga Głaszewska-Furman. – Sięganie po wszystko, ale w umiarkowanych ilościach, i nieprzejadanie się. Jest tak, że zanim nasze hormony sytości zaczną się produkować, potrzeba trochę czasu. Warto więc odczekać, na przykład przejść się. Aktywność fizyczna jest jak najbardziej wskazana. Nawadnianie również, picie jakichś herbatek owocowych lub ziołowych. To też będzie wpływało na trawienie. Dobra jest na przykład herbatka z kopru włoskiego.
CZYTAJ: Najważniejszy jest umiar. Na co zwracać uwagę przy wielkanocnym stole?
Eksperci przestrzegają, że świąteczne obżarstwo może skończyć się poważnymi problemami ze zdrowiem. Szczególnie uważać muszą osoby, które mają cukrzycę oraz problemy z woreczkiem żółciowym i żołądkiem.
RyK / opr. WM
Fot. pixabay.com