Wielkanoc to dla wielu z nas czas spotkań z rodziną przy świątecznym stole. A w tym dniu nie powinno zabraknąć żurku.
CZYTAJ: Koła Gospodyń Wiejskich: Nie zapominajmy o barszczu czerwonym na wielkanocnym stole
– W pracowni kulinariów regionalnych w Perkowicach żurek zawsze przygotowuje się na zakwasie – mówią prowadzące pracownię Katarzyna Mikiciuk i Urszula Nowicka. – Na święta Wielkanocy żurek powinien być wyłącznie na zakwasie, a nie z torebki. Tak robiły nasze mamy i babcie. Do zakwasu potrzebna jest przegotowana, wystudzona woda. Do tego mąka żytnia. Dodajemy jeszcze liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. I możemy dodać jeszcze kromkę razowego chleba. Typowy żurek jest kwaskawy, z delikatną nutką mąki. Czujemy też w nim czosnek. Do żurku dodajemy wędlinę, najlepiej białą kiełbasę.
CZYTAJ: Gigantyczne dekoracje wielkanocne zdobią miejscowość. Nowa tradycja [ZDJĘCIA]
Zgodnie z tradycyjnym przepisem zakwas na żurek jest przygotowywany na siedem dni przed podaniem potrawy.
MaK / opr. ToMa
Fot. wikipedia.org
Pliki dźwiękowe
Katarzyna Mikiciuk i Urszula Nowicka


![Teraz święta są dla nich wesołe. Stowarzyszenie wspiera samotnych [ZDJĘCIA] 2 EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9213893ecdd9cac662f250af04dc73ae4454156_xl-350x250.jpg)



![„Gwiazdka z PCK”. Świąteczne miasteczko na placu po Farze [ZDJĘCIA] 6 EAttachments9212540da19a4d4b0cfc96f0c13bec1b5790a9a xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments9212540da19a4d4b0cfc96f0c13bec1b5790a9a_xl-350x250.jpg)




