Nie rezygnujmy z wielkanocnych tradycji kulinarnych – apelują Koła Gospodyń Wiejskich. Chodzi głównie o barszcz czerwony, który coraz rzadziej pojawia się na stołach.
CZYTAJ: Lublin: w skansenie wybrano najpiękniejsze palmy i pisanki [ZDJĘCIA]
– Żur był głównie na Śląsku. Ale z Lubelszczyzną kojarzy się właśnie barszcz czerwony, do którego kiedyś dodawało się jeszcze sera i „wszystkiego”, żeby był dostatek – mówi Małgorzata Sosińska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Zarzeczanki” w gminie Wąwolnica. – Do barszczu dodawało się nie tylko kiełbasę, ale i wszelakie mięsa pieczone, szynkę, czosnek. Barszcz jest podprawiany śmietaną. Jest zakwaszany chrzanem. Jest też trochę cukru. Ten barszcz był nadzieją, żeby tego nie zabrakło.
CZYTAJ: Koronkowa robota. Gigantyczna palma stanęła przed kościołem [ZDJĘCIA]
Mimo wszystko w większości domów na wielkanocnych stołach częściej pojawia się barszcz biały – na zakwasie z białą kiełbasą i wędzonką.
FiKar / opr. ToMa
Fot. Piotrus / wikipedia.org
Pliki dźwiękowe
Małgorzata Sosińska








![Mocna druga połowa MKS-u. Lublinianki pokonały Koszalin [ZDJĘCIA] 8 EAttachments92152302bd407a969be43a0ca709166a867f4cc xl 1](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92152302bd407a969be43a0ca709166a867f4cc_xl-1-350x250.jpg)
![Akcja w obronie lubelskiej księgarni. Jest odpowiedź dyrektora CSK [ZDJĘCIA] 9 EAttachments92149621779bc433d3b018d48afb0fdf7b8e069 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/12/EAttachments92149621779bc433d3b018d48afb0fdf7b8e069_xl-350x250.jpg)

