środa, 22 marca 2023
°c
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
SŁUCHAJ
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
Polskie Radio Lublin
Strona Główna Wiadomości Puławy

Zmiany klimatu a rolnictwo. Dr Jerzy Kozyra: Warunki są trudne i trzeba pracować, żeby się dostosować

17 marca 2023 / 18:15
A A
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Zmiany klimatu są bardzo intensywne, a według prognoz mogą być jeszcze bardziej gwałtowne. Jak więc w regionie rolniczym prowadzić opłacalną produkcję i na jakie elementy zwrócić uwagę? Między innymi o tych zagadnieniach z  dr. Jerzym Kozyrą z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach rozmawiał Łukasz Grabczak.

– Rolnictwo jest uzależnione od pogody, czyli jak pogoda się zmienia, w ramach zmian klimatu, zmieniają się warunki do hodowli roślin. Z tym wszystkim wiążą się potrzebne zmiany, żeby utrzymywać produkcję na właściwym poziomie i żeby uzyskiwać plony, jakie zakładamy – zaznacza dr Jerzy Kozyra. – Wszystko się zmienia w kontekście uprawy. Dużo zmienia się w kontekście utrzymania zwierząt. Dlatego też mówimy, że konieczne jest dostosowanie do obserwowanej zmiany. Musimy zgadzać się co do tego, jakie są te zmiany, w którym kierunku idą, jak duże są i jak dużych zmian potrzeba.

W którym kierunku powinny pójść te zmiany?

– W kierunku, w którym zmienia się klimat – wskazuje dr Kozyra. – Jest coraz cieplej, coraz więcej wody paruje. Zimy są coraz krótsze, nie zawsze mniej ostre. Czasami są bardzo ostre i są niskie temperatury, tylko że dni z niską temperaturą jest mniej. Konsekwencją tego są różnego rodzaju klęski w rolnictwie, związane z suszą, przymrozkami, niezahartowaniem roślin na zimę. Skutkuje to stratami rolnika, który ma dużo trudniejsze warunki do prowadzenia produkcji.

CZYTAJ: Nowoczesne laboratorium analityczne rozpoczyna działalność w Lublinie [ZDJĘCIA]

Minimalizacja emisji gazów cieplarnianych i ograniczenie skutków zmienności plonowania – to model rolnictwa, który trzeba wprowadzać?

– Model rolnictwa, który trzeba wprowadzać, to przede wszystkim rolnictwo, w którym rośliny plonują stabilnie i w którym rolnik ma szansę na optymalizację produkcji i uzyskanie godziwej zapłaty za swoją pracę – podkreśla dr Kozyra. – Natomiast równolegle wszyscy dążą do tego, żeby zmniejszyć emisję, ponieważ proces globalnego ocieplenia powinien zostać zatrzymany. Jeśli ten proces jest powodowany przez to, co robi człowiek, w jaki sposób gospodaruje, to możliwe jest powstrzymanie tego procesu. A głównym jego motorem powinna być stabilizacja lub zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Wiadomo, że inne działy gospodarki w dużo większym stopniu niż samo rolnictwo powodują zmiany klimatu czy te emisje, nawet patrząc na to, że dużo więcej emisji powstaje przy przetwarzaniu produktów wytwarzanych przez rolnictwo i przy konsumpcji lub złej konsumpcji tych produktów niż w samym sektorze rolnictwa. Rolnictwo jest odpowiedzialne za ok. 10 procent emisji w ogólnych proporcjach gospodarki w kraju. Ale też posiada pewne elementy, w których są duże emisje i możemy je zmniejszyć. Sektorem, gdzie należałoby działać w tym kierunku, jest nawożenie. Chodzi o racjonalizację nawożenia. Każdy zaoszczędzony kilogram azotu na polu powoduje zmniejszenie emisji. Inną sferą ograniczenia emisji w rolnictwie jest ograniczenie strat węgla, który znajduje się w glebie.

Jak to zrobić?

– Jest szereg metod i tych bardzo zaawansowanych, i tych bardzo prostych. Przede wszystkim trzeba chronić glebę przed erozją – mówi dr Kozyra. – Dużo węgla ucieka do atmosfery. Jest taka prosta metoda ograniczająca emisję węgla do atmosfery z gleby – utrzymywanie ciągłej okrywy glebowej. Czyli dbanie o to, żeby pole bez rośliny pozostawało w tym stanie jak najkrócej pomiędzy zbiorem a siewem. Ekstremalnym zaleceniem jest całkowite zaprzestanie orki. Na początku można przejść na uproszczenie w uprawach, a taką bardzo ochronną formą gospodarowania jest rolnictwo bezorkowe. 

Czy możemy generalizować i stwierdzić, że globalne ocieplenie powoduje coraz mniejsze plony?

– Możemy powiedzieć, że wraz z ociepleniem przyspiesza się obieg wody w przyrodzie i coraz szybciej woda jest pobierana przez rośliny z gleby, de facto jest niedostępna w czasie sezonu wegetacyjnego dla roślin. To może powodować straty, natomiast są metody, żeby temu zaradzić – wskazuje dr Kozyra. – Podstawową metodą (to przyszłość rolnictwa w kontekście dużego wzrostu temperatury) jest rolnictwo z nawodnieniami. Musimy dbać o to, żeby prowadzone nawodnienia były oszczędne. Druga rzecz to dbanie o glebę i zwiększanie jej retencyjności poprzez dbanie o materię organiczną, stosowanie nawozów organicznych, co powoduje, że woda jest dłużej przetrzymywana i w większej ilości przez glebę. 

CZYTAJ: Tragiczny finał poszukiwań 68-latka. Jego ciało znaleziono na polach

Z drugiej strony następuje ciągłe przesuwanie początku i końca okresu wegetacyjnego. To też zmniejsza plony. 

– Musimy pamiętać, że rolnictwo to szereg działalności. To nie jest jeden sposób uprawy czy jeden typ gospodarstwa. Tego typu rzeczy, które obserwujemy w klimacie, czyli wydłużenie okresu wegetacyjnego, dla jednych jest korzystne, dla innych mniej – zauważa dr Kozyra. – W dłuższym czasie ta woda paruje z gleby. Trzeba chronić glebę przed parowaniem, przede wszystkim w okresie jesieni. Wydłużenie się okresu wegetacyjnego, wyższe zasoby ciepła są korzystne np. dla kukurydzy czy soi, które możemy teraz uprawiać bez ograniczeń w Polsce. Są też korzystne dla buraka cukrowego, który bardzo lubi duże nasłonecznienie. Natomiast jest też szereg negatywnych efektów wzrostów temperatury. Szybciej rozwijają się choroby i szkodniki. Trzeba skuteczniej i o czasie reagować. A wszystkie terminy się zmieniają. Trzeba się po prostu dostosować. Trzeba być bardziej „smart”, czyli bardziej inteligentnie podchodzić do rolnictwa. Stare reguły agrotechniczne już teraz nie działają. Trzeba zmieniać te reguły, zmieniać terminy zabiegów agrotechnicznych i po prostu inwestować w siebie, w wiedzę – żeby wiedzieć, w którym kierunku pójść – a z drugiej strony inwestować w maszyny i w gospodarstwo, ponieważ przy innych warunkach meteorologicznych, przy wprowadzaniu nowych upraw potrzeba też nowej techniki.

To rolnik musi dostosować się do zmian klimatu, nie odwrotnie.

– W największym stopniu spośród całego społeczeństwa i wszystkich działów gospodarki to rolnictwo musi się dostosowywać, bo w największym stopniu o tym, co dzieje się w rolnictwie, decyduje pogoda – stwierdza dr Kozyra. 

Co możemy poradzić komuś, kto chce rozpocząć działalność rolniczą, w kontekście zmian klimatu? Czy taka osoba powinna nastawić się na jakiś rodzaj produkcji?

– Jest szereg ludzi, którzy mają zamiar czy już przenoszą się z obszarów miejskich na wieś. Jak wynika z moich obserwacji, oni decydują się na alternatywne sposoby produkcji, związane np. z – jak to nazywam – agroleśnictwem. Mamy też kilka projektów, które opisują tego typu rozwiązania – nowe sposoby produkcji bardziej związane z przyrodą, wytwarzaniem produkcji na własne potrzeby, na potrzeby sąsiadów, swojej miejscowości lub też dystrybucji internetowej. Przykładem może być nasz zakład doświadczalny Puławy Kępa, gdzie prowadzona jest ekstensywna produkcja bydła. Sposobem na nowe dochody tego gospodarstwa jest sprzedaż produktów mięsnych w naszym sklepiku w gospodarstwie – mówi dr Kozyra. 

CZYTAJ: Od piątku coraz cieplej i ładniejsza pogoda

Czego możemy spodziewać się w najbliższych latach, jeżeli chodzi o zmiany klimatu? Czy będą to zmiany gwałtowne?

– Powiedziałbym, że już są gwałtowne zmiany, a w przyszłości możemy spodziewać się tylko ich spotęgowania. Szereg rzeczy, które przewidywaliśmy jakiś czas temu, nie sprawdził się pod tym względem, że to, co mówiliśmy, że się zmieni, zmieniło się jeszcze bardziej niż przewidywaliśmy. Czyli te zmiany będą jeszcze większe. Szereg rzeczy w przyrodzie, które teraz obserwujemy, przyjmie większą skalę niż obecnie. Dlatego potrzeba nam budowania świadomości tych zmian, przyjmowania, że te zmiany już nastąpiły, że warunki są trudne i trzeba pracować, żeby się do nich dostosować – podkreśla dr Kozyra.

ŁuG / opr. WM

Fot. archiwum

Tagi: infoklimatpublicystykaRolnictworolnicy
REKLAMA

Czytaj także

Wiadomości

Przepełnione śmietniki czy uszkodzone latarnie. Zamościanie mogą zgłaszać usterki przez Internet

22 marca 2023
Lublin

O niedźwiedziu, który został żołnierzem. Historia misia Wojtka w wyjątkowym spektaklu [ZDJĘCIA]

22 marca 2023
Lublin

Problemy w lubelskim szpitalu? Do NFZ wpłynęła kolejna skarga

22 marca 2023
Lublin

Lubelski teatr będzie współprowadzony przez Ministerstwo Kultury

22 marca 2023
Puławy

Pijany jechał lawetą pod prąd. Zatrzymali go inni kierowcy

22 marca 2023
Puławy

22 marca – Światowy Dzień Wody

22 marca 2023
Wiadomości

Pierwsza w powiecie. Tomaszów Lubelski ma wirtualną strzelnicę [ZDJĘCIA]

22 marca 2023
Lublin

Zaprosiła seniora do domu, po czym okradła go i pobiła

22 marca 2023
Następna wiadomość

Daromin: podczas badań odkryto zabytki z XI i XII wieku

antena

    81 743 73 83
    informacje@radio-lublin.pl



ciekawostki

Naukowcy ustalili, jak często brał oddech jeden z największych roślinożernych dinozaurów

22 marca 2023

Mieszanka „przyjaznych” grzybów pomoże w ochronie owoców miękkich. Stworzyli ją lubelscy naukowcy

21 marca 2023

Niespodziewany gość w Bałtyku. 70 km na północ od Zatoki Gdańskiej widziano wieloryba [WIDEO]

21 marca 2023

Powstał „kosmiczny” beton

20 marca 2023

o tym się mówiło

„To duża odpowiedzialność”. Nowy dowódca lubelskich terytorialsów oficjalnie przejął obowiązki [ZDJĘCIA]

Rugby: Budowlani zagrają w Poznaniu

Porażka lubelskich koszykarek w zaległym meczu I ligi

KLENCZON EXPERIENCE – 10.03.2023

23.02.2023 Agrobiznes

Jest nakaz aresztowania Władimira Putina

REKLAMA

Polskie Radio Lublin S.A.
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Regulaminy
Partnerzy
Patronaty
Reklama
Kontakt
BIP

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • GALERIE
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PARTONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA LUBLIN
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Reset Reset