Projekt „Smakowite Lubelskie, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę” został zorganizowany dzięki współpracy Fundacji Regionalia Lubelszczyzny i Galerii GALA. Nie tylko wpisuje się w nurt patriotyzmu gospodarczego, promującego produkty spożywcze uprawiane na Lubelszczyźnie, ale także propaguje zdrową żywność.
Impreza odbędzie się w godzinach 10:00-14.00, 5 października (sobota) w Galerii GALA, przy ul. Fabrycznej 2 w Lublinie.
Co czeka na uczestników wydarzenia?
- Paweł Ochman – Gość Specjalny wydarzenia. Pisarz i naukowiec, promotor kuchni wegańskiej, regionalnej i kresowej. Opowie o kulinarnych podróżach po Lubelszczyźnie oraz weźmie udział w gotowaniu potraw wraz z lubelskimi Kołami Gospodyń Wiejskich. Dla odwiedzających przygotował niespodziankę.
- Prezentacja lokalnych producentów z Targu Żywności i Rękodzieła Eco-Gala, z możliwością degustacji i zakupu oferowanych produktów.
- Zapomniane gatunki, odzyskane smaki– przedstawienie lędźwianu i topinamburu z udziałem lubelskich producentów.
- Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez wybitną znawczynię kuchni lubelskiej- Elżbietę Wójcik.
- ,,Przez żołądek do serca młodego Lubelaka”- pokaz kulinarny z wykorzystaniem kaszy gryczanej w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli.
- Prezentacja „Lubelskie Kaszi”- odpowiedzi na japońskie sushi, z wykorzystaniem kaszy gryczanej zamiast ryżu i produktów od lubelskich producentów, przez Mariolę Tarnowską- Prezeskę Fundacji Regionalia
- Jak wpisać produkt lokalny na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego?- Jolanta Chlebek, lokalna producentka oraz specjalistka w zakresie wpisu produktów na listę produktów tradycyjnych
- Działalność Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zasady programu #KupujŚwiadomie.
- ,,Na czym polega ekologia w hodowli?”- kilka słów od lubelskich rolników i producentów.
- Strefa winiarsko-piwna dla dorosłych. Degustacja lokalnych win i piw prosto od producenta.