Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • To wydarzenie minęło.

„Smakowite Lubelskie, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę”

5 października @ 10:00 - 14:00

plakat a3 smakowite lubelskie

Projekt „Smakowite Lubelskie, czyli mamy apetyt na Lubelszczyznę” został zorganizowany dzięki współpracy Fundacji Regionalia Lubelszczyzny i Galerii GALA. Nie tylko wpisuje się w nurt patriotyzmu gospodarczego, promującego produkty spożywcze uprawiane na Lubelszczyźnie, ale także propaguje zdrową żywność.

Impreza odbędzie się w godzinach 10:00-14.00, 5 października (sobota) w Galerii GALA, przy ul. Fabrycznej 2 w Lublinie.

 

Co czeka na uczestników wydarzenia?

  • Paweł Ochman – Gość Specjalny wydarzenia. Pisarz i naukowiec, promotor kuchni wegańskiej, regionalnej i kresowej. Opowie o kulinarnych podróżach po Lubelszczyźnie oraz  weźmie  udział  w   gotowaniu  potraw wraz z lubelskimi Kołami Gospodyń Wiejskich. Dla odwiedzających przygotował niespodziankę.
  • Prezentacja lokalnych producentów z Targu Żywności i Rękodzieła Eco-Gala, z możliwością degustacji i zakupu oferowanych produktów.
  • Zapomniane gatunki, odzyskane smaki– przedstawienie lędźwianu i topinamburu z udziałem lubelskich producentów.
  • Warsztaty kulinarne dla dzieci prowadzone przez wybitną znawczynię kuchni lubelskiej- Elżbietę Wójcik.
  • ,,Przez żołądek do serca młodego Lubelaka”- pokaz kulinarny z wykorzystaniem kaszy gryczanej w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli.
  • Prezentacja „Lubelskie Kaszi”- odpowiedzi na japońskie sushi, z wykorzystaniem kaszy gryczanej zamiast ryżu i produktów od lubelskich producentów, przez Mariolę Tarnowską- Prezeskę Fundacji Regionalia
  • Jak wpisać produkt lokalny na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Lubelskiego?- Jolanta Chlebek, lokalna producentka oraz specjalistka w zakresie wpisu produktów na listę produktów tradycyjnych
  • Działalność Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zasady programu #KupujŚwiadomie.
  • ,,Na czym polega ekologia w hodowli?”- kilka słów od lubelskich rolników i producentów.
  • Strefa winiarsko-piwna dla dorosłych. Degustacja lokalnych win i piw prosto od producenta.

 

 

Szczegóły

Data:
5 października
Godzina:
10:00 - 14:00
Kategoria Wydarzenie:

Miejsce wydarzenia

galeria Gala
Skip to content