
Projekt „Smaki Lubelszczyzny bez granic – Boundless tastes of Lublin Region
Projekt „Smaki Lubelszczyzny bez granic – Boundless tastes of Lublin Region został zorganizowany dzięki współpracy Fundacji Regionalia Lubelszczyzny oraz Centrum Nauczania Języków Obcych i Certyfikacji UP w Lublinie. Partnerem wydarzenia jest Województwo Lubelskie – Lubelskie, smakuj życie.
Impreza odbędzie się 5 kwietnia (sobota) w godzinach 10:00-14.00 w Szwedzkim Stole w Centrum Handlowym Skende Shopping.
W warsztatach wezmą udział studenci – cudzoziemcy ( pochodzący z następujących krajów: Francja, Irlandia, USA, Grecja, Hongkong, Turcja) poznający język polski w Centrum Nauczania Języków Obcych i Certyfikacji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez studenta Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, miłośnika lokalnej kuchni i serników, studenci – cudzoziemcy przygotują potrawy związane z lubelską tradycją wielkanocną. Przygotowane potrawy spożyją w trakcie symbolicznego śniadania wielkanocnego oraz zapoznają się z tradycją ‘święconki” – produktów spożywczych święconych w koszyku w czasie świątecznej soboty.
Następnie uczestnicy wezmą udział w warsztatach przygotowania pisanek. Warsztaty lubelskiego rękodzieła poprowadzi młody artysta ludowy, piękny przykład przedstawiciela młodego pokolenia czynnie zaangażowanego w promocję lokalnej tradycji rękodzielniczej.
Dzięki wsparciu produktowemu lubelskich mleczarni uczestnicy otrzymają upominki zawierające lubelskie sery oraz świąteczne gadżety.
Celem projektu jest promocja Lubelszczyzny dzięki poznaniu przez studentów cudzoziemców lokalnej kultury kulinarnej naszego regionu poprzez tradycyjną kuchnię, co sprzyja lepszemu zrozumieniu i szacunkowi wobec regionu goszczącego.
W czasie warsztatów studenci mogą poznać i spróbować potraw charakterystycznych dla regionu, co wzbogaci ich kulinarne doświadczenia i wiedzę o nowych smakach.
Poznanie historii i tradycji związanych z regionalnymi potrawami pomoże studentom lepiej zrozumieć kontekst kulturowy i historyczny danego obszaru. W czasie warsztatów będą wykorzystane lokalne produkty, co będzie promocją i wsparciem regionalnych dostawców i producentów żywności. Studenci poznają także lokalną tradycję rękodzielniczą poprzez wykonanie pisanek pod okiem lokalnego krzewiciela regionalnej tradycji rękodzielniczej.
Projekt będzie w przyszłości kontynuowany, a kolejne edycje będą dotyczyły zwyczajów związanych ze świętami obchodzonymi w naszym regionie.
Mamy apetyt na Lubelszczyznę i tą pasją dzielimy się z cudzoziemcami, którzy chcą zasmakować naszej kuchni oraz poznać lubelskie zwyczaje rękodzielnicze.

