Jak nie marnować żywności? Konferencja w Uniwersytecie Przyrodniczym

EAttachments89742876e09f3a737a6bca9eb9961fec496a47a xl

Prawie 200 naukowców z Polski i z zagranicy bierze udział w konferencji poświęconej produkcji i przetwarzaniu żywności. Spotkanie odbywa się w Lublinie i połączone jest z Jubileuszem 20-lecia Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

– Ważnym zagadnieniem będzie dziś między innymi: kwestia marnowania żywności – mówi profesor Monika Sujka, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji. – Około 5 milionów ton, czyli około 60 procent całkowitych strat w łańcuchu dostaw. To jest marnowanie żywności. Warta uwagi jest kwestia odzysku substancji bardzo wartościowych pod względem żywieniowym, właśnie z odpadów. Na przykład polifenole, które są substancjami o działaniu często antynowotworowym, mogą być pozyskiwane właśnie z odpadów z przetwórstwa owoców i warzyw.

CZYTAJ: To już 20 lat. Lubelski wydział obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA]

Konferencja odbywa się w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego przy ul. Akademickiej 15 w Lublinie. 

MaTo / opr. PrzeG

Fot. pixabay.com

Exit mobile version