Prawie 200 naukowców z Polski i z zagranicy bierze udział w konferencji poświęconej produkcji i przetwarzaniu żywności. Spotkanie odbywa się w Lublinie i połączone jest z Jubileuszem 20-lecia Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
– Ważnym zagadnieniem będzie dziś między innymi: kwestia marnowania żywności – mówi profesor Monika Sujka, przewodnicząca komitetu organizacyjnego konferencji. – Około 5 milionów ton, czyli około 60 procent całkowitych strat w łańcuchu dostaw. To jest marnowanie żywności. Warta uwagi jest kwestia odzysku substancji bardzo wartościowych pod względem żywieniowym, właśnie z odpadów. Na przykład polifenole, które są substancjami o działaniu często antynowotworowym, mogą być pozyskiwane właśnie z odpadów z przetwórstwa owoców i warzyw.
CZYTAJ: To już 20 lat. Lubelski wydział obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA]
Konferencja odbywa się w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego przy ul. Akademickiej 15 w Lublinie.
MaTo / opr. PrzeG
Fot. pixabay.com
Pliki dźwiękowe
Monika Sujka




![To już 20 lat. Lubelski wydział obchodzi jubileusz [ZDJĘCIA] 5 EAttachments8972548364068e6c9f96734e4182d2d5e67c0b3 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/09/EAttachments8972548364068e6c9f96734e4182d2d5e67c0b3_xl-350x250.jpg)
![Jakość na pierwszym miejscu. Lubelski szpital z ważnym wyróżnieniem [ZDJĘCIA] 6 EAttachments8972737c54bc9f9cf855e0c8cf1a84166029c10 xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/09/EAttachments8972737c54bc9f9cf855e0c8cf1a84166029c10_xl-350x250.jpg)


!["Samemu ciężko coś osiągnąć". O wsparciu dla sportu w Lublinie [ZDJĘCIA] 9 EAttachments8973393e14f7b4ca6670b12222901df34f8b88d xl](https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2025/09/EAttachments8973393e14f7b4ca6670b12222901df34f8b88d_xl-350x250.jpg)
