Kulinarne zwyczaje podlaskich świąt

easter breakfast gcaac2b6fb 1920 2023 04 03 102117 2023 04 04 111749 2025 04 21 151219

Drugi dzień Wielkanocy zwykle upływa na spotkaniach rodzinnych przy świątecznym stole. Nagradzana w ogólnopolskich konkursach kulinarnych Urszula Nowicka z Perkowic w powiecie bialskim wszystkie potrawy, jakie serwuje swoim gościom, przygotowuje według tradycyjnych przepisów.

– Od wielu lat gotuję zawsze żurek. Później musi być na drugie danie jakieś mięso. Zazwyczaj duszone czy pieczone. Jako przystawki jajka faszerowane, pasztet, klops, galaretki, schab w galarecie. Na deser mazurek, sernik.

CZYTAJ: Śmigus-dyngus – o zwyczaju polewania się wodą

Po świątecznym biesiadowaniu na pewno nie powinniśmy zapomnieć o spacerach i aktywności fizycznej. To najlepszy sposób na przejedzenie.

MaT / opr. PrzeG

Fot. pixabay.com

Exit mobile version