45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. W regionie można korzystać z jadłodzielni

pm jadlodzielnia 191223 001 2023 12 19 181328 2025 04 22 195344

Po świętach niestety zbyt wiele żywności ląduje na śmietniku. Warto pamiętać, że można podzielić się nadmiarem jedzenia dzięki jadłodzielniom.

CZYTAJ: Jadąc hulajnogą potrącił pieszą. Szuka go policja [ZDJĘCIA]

Mimo, że ta przy alei Tysiąclecia w Lublinie już nie istnieje, to nadal gromadzi się tam wiele osób potrzebujących. – Jak człowiek jest na skromnych zasiłku, to każda pomoc jest dobra – opowiada jeden z mieszkańców Lublina. 

– Spada skala marnowania żywności. Mogliśmy się o tym przekonać raportując ten problem – mówi w rozmowie z Radiem Lublin Marzena Pieńkosz-Sapieha z Fundacji Bank Żywności w Lublinie. – Federacja Banków Żywności opracowała raport „Nie marnuj jedzenia 2024” i w stosunku do 2023 roku o 11 punktów procentowych spadło. Jednakowoż jest to nadal duża skala. Jak wynika z innych badań, około 45% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszach są pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Skala marnowania zmniejsza się, ale nie zmniejsza się skala ubóstwa. Ta akurat, według danych z 2023 roku, w 2022 roku około 1,8 miliona Polaków żyło w skrajnym ubóstwie. W tym 396 tysięcy dzieci i 287 tysięcy seniorów – dodaje. 

– Na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim już od ponad roku działa jadłodzielnia. Zwana również lodówką społeczną – zaznacza zastępca rzecznika prasowego KUL Monika Stojowska. – Szczególnie apelujemy też do mieszkańców Lublina, by dzielić się jedzeniem, bo potrzeby są duże. Ze swoich obserwacji widzę, że wiele osób zagląda, przychodzi i patrzy czy coś w tej lodówce jest. Żywność bardzo szybko znika – dodaje.

Jakie są zasady dzielenia się żywnością? – Przynosimy przede wszystkim jedzenie, które jest dobrej jakości – podkreśla Stojowska. – Nie dostarczamy produktów po terminie. Jeśli to będzie posiłek przygotowywany u nas w domu, to załączmy karteczkę z opisem i datą przygotowania – dodaje.

Co robić, żeby nie marnować żywności? – Stosować taką zasadę, jak w naszym banku: pierwsze przyszło, pierwsze wyszło – podpowiada Pieńkosz-Sapieha. – Pilnować terminu przydatności do spożycia. Układać tak, żeby widać było, gdzie są artykuły o krótszym terminie ważności, gdzie są o dłuższym. Zamrażać, jeśli nie jest się w stanie zakupionego artykułu szybko skonsumować. Nie kupować za dużo, nie robić zakupów kiedy jest się głodnym – dodaje. 

Lodówka społeczna znajduje się na parterze Collegium Jana Pawła II, można z niej skorzystać w godzinach 6.00-21.00. W naszym regionie jadłodzielnie działają także w Zamościu, Puławach, Dęblinie, Chełmie, Tomaszowie Lubelskim czy Kazimierzu Dolnym.

LilKa / opr. PaW

Fot. Piotr Michalski / archiwum 

Exit mobile version