• Lublin
  • Biała Podlaska
  • Chełm
  • Hrubieszów
  • Kraśnik
  • Lubartów
  • Łęczna
  • Puławy
  • Świdnik
  • Tomaszów Lubelski
  • Włodawa
  • Zamość
Radio Lublin
weather icon -1°C
PDPZ
PODCASTY
KALENDARIUM
SŁUCHAJ
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
piątek, 26 grudnia 2025
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Lublin
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
Radio Lublin

Radio Lublin > Wiadomości > Tradycja i niezrównany smak. Jak zrobić dobrego sękacza?

Tradycja i niezrównany smak. Jak zrobić dobrego sękacza?

23 grudnia 2024 / 18:16
A A
sakotis cake 2024 12 23 181659
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Tradycja wypiekania sękaczy wciąż żywa jest na terenie Południowego Podlasia. To okazałe ciasto z charakterystycznymi sękami chętnie zamawiane jest na świąteczne stoły.

Co jest ważne w przygotowaniu sękacza?

Urszula Nowicka z Perkowic w powiecie bialskim sękacze wypieka tradycyjną metodą nad otwartym ogniem już od ponad 20 lat.

– Na ciasto sękacza składa się mąka – kilogram na 40 jajek, kilogram cukru, kilogram masła. Metoda tradycyjna to od dawien dawna pieczenie poprzez palenie drewnem – wskazuje pani Urszula. – Po prostu rozpala się ogień (drzewo musi być suche – używam brzozy albo olchy), przed paleniskiem jest wałek, kręci się na stojaku i polewa się wtedy tym ciastem, które się wcześniej zrobi. Powstają te charakterystyczne sęki, bo jest dużo jajek, one szybko się ścinają i po prostu wtedy się formują po przekręceniu, ciasto opada po tych sękach i szybko się zapieka. Obowiązkowo dodaje się cytrynę. Czasami ścieram też skórkę. Jest to ciasto bardzo słodkie. Jakby nie dodało się cytryny, to byłoby zbyt słodkie. Ta cytrynka trochę przebija smak. Niektórzy mówią, że to najlepsze ciasto, jakie może być.

CZYTAJ: Pomysłowość przede wszystkim. Czym dawniej bawiły się dzieci? [ZDJĘCIA]

Sękacz sękaczowi nierówny. Zależy, kto go przygotowuje.

– Ważne, żeby był z naturalnych produktów. Swojskie jajka, na maśle, nie na margarynie. Można zjeść go do kawy czy herbaty i człowiek się wtedy dobrze czuje – mówi pani Urszula.

Jaki powinien być dobry sękacz? Na co zwraca się uwagę?

– Od razu po upieczeniu, jak piecze się na ogniu, sękacz jest twardy. Ale po 3-4 dniach robi się miękki. Musi być przede wszystkim miękki. Ma nie być suchy, ma być soczysty – zaznacza pani Urszula. – Moim zdaniem dużo robi ta cytryna, bo dzięki niej nie jest taki słodki. Sękacz wygląda pięknie. Jak się go postawi, to jest taką ozdobą stołu. Każdy od razu zwraca uwagę na jego wygląd.

Ile czasu zajmuje wypiekanie sękacza?

– Do 2 godzin. Trzeba mieć lata praktyki, żeby równo podkładać ogień. Chodzi o temperaturę. Jak jest niska temperatura, słabe drzewo i podłoży się za mało drzewa, to sękacz tylko wysycha, robi się suchy – tłumaczy pani Urszula.

Ciasto uwielbiane nie tylko na wschodzie

Mieszkańcy regionu przyznają, że sękacz to ważny element świąt.

– Zwykle staram się, żeby sękacz był na święta. Co roku kupuję go na urodziny wnuczkowi i córce, bo uwielbiają. W naszym domu zawsze na święta jest sękacz. Pyszny maślany smak, delikatny lukier, zapach cytrynowy – to najwyśmienitszy smak sękacza. Najlepsze są sęki, bo się je obrywa – mówią mieszkańcy.

– Moje sękacze jeździły nawet do Paryża. Tam był ogólnoświatowy kongres. Często jeżdżą też do Niemiec – opowiada pani Urszula. – W Polsce to były już chyba wszędzie – w Poznaniu, Lublinie, Warszawie. To takie ciasto, które było tylko na wschodzie, wzdłuż granicy wschodniej, a teraz już się rozpowszechniło. Ludzie zaczęli je przewozić z miejsca na miejsce. Po prostu znają to ciasto. Wcześniej tylko nasza strona wschodnia je znała, a teraz jest znane wszędzie.

Na terenie powiatu bialskiego sękacze wypiekane są głównie w gminie Łomazy, Rossosz, Międzyrzec Podlaski, Konstantynów, Kodeń, Tuczna i Biała Podlaska.

MaT / opr. WM

Fot. Aurelijus at the English-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Pliki dźwiękowe

https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2024/12/tradycja_i_niezrownany_smak._jak_zrobic_dobrego_sekacza-2024-12-23-181658.mp3

Tradycja i niezrównany smak. Jak zrobić dobrego sękacza?

Tagi: Biała PodlaskaŚwiętawypiekiciekawostkisękaczciasta
REKLAMA

Czytaj także

EAttachments922147696526fcb56c44585e27e77c45fbe0de5 xl
Wiadomości

Święta w ciepłych krajach. Dokąd jeżdżą Polacy?

26 grudnia 2025
EAttachments9221592677636a50e5e0d6436011ae8dc33e489 xl
Wiadomości

Święta widziane oczami chorych. List rektora KUL w kościołach

26 grudnia 2025
EAttachments92215939930152e97d519368e8ab185f4576821 xl
Wiadomości

Święta pełne tęsknoty. Samotność w schroniskach dla bezdomnych

26 grudnia 2025
EAttachments9220287021ad4422f0130a06eb71926cad57c5f xl
Wiadomości

Kompot z suszu jako farsz na pierogi? Dawne potrawy z Janowca

25 grudnia 2025
EAttachments9221690489fac1c6a41bc0a0115eb95ddf14f36 xl
Wiadomości

Świąteczno-noworoczne zmiany w komunikacji miejskiej w Lublinie

25 grudnia 2025
EAttachments922147578734e6daf88ae44b112fd6e71762e00 xl
Wiadomości

Pomógł rolnik. Żywa szopka w sanktuarium

25 grudnia 2025
EAttachments9221473f1baf3fc090f2e70f9c6a6df0f190698 xl
Wiadomości

Naturalne sposoby na świąteczne przejedzenie. Farmaceuta radzi

25 grudnia 2025
EAttachments9220285e49752d406e90dc2a8c993806b0c625a xl
Wiadomości

Niektóre komentarze warto zostawić dla siebie. Jak uniknąć konfliktów przy świątecznym stole?

25 grudnia 2025
Następna wiadomość
340 256948 g 2024 12 23 184227

Groził wysadzeniem komisariatu. Krewki 23-latek zatrzymany przez policję

Ciekawostki

Święty Mikołaj już leci. Jego sanie można śledzić na… radarze

Kierowca pod lupą naukowców. Nowa technologia ma pomóc zmniejszyć liczbę wypadków

Polski odkrywca planet uhonorowany planetoidą

Przed nami najdłuższa noc roku. Początek astronomicznej zimy

AI a stereotypy na temat osób w spektrum autyzmu. Badania lubelskich naukowców

Rewolucja w walce z osteoporozą? Lubelscy naukowcy opracowali inteligentny implant [ZDJĘCIA]

O tym się mówiło

Bezpłatne badania PSA w puławskim szpitalu. Akcja profilaktyczna przeciw rakowi prostaty

„Gwiazdka z PCK” na Starym Mieście w Lublinie. Świąteczne spotkanie dla seniorów i potrzebujących

06.12.2025 Frik

Policja odzyskała 400 tys. zł. Troje oszustów „na wnuczka” zatrzymanych w Lublinie

15.12.2025 Expresem przez historię

„Kresowe Paczki” wyruszyły do rodaków na Ukrainie

REKLAMA

Radio Lublin S.A. w likwidacji
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Partnerzy
Reklama
Kontakt
BIP
Praca Lublin
Praca IT Poznań

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj