Blisko 45 procent Polaków przyznaje się do marnowania żywności, a wyrzucamy jej sporo, zwłaszcza w okresie świąt – wynika z badań przeprowadzonych przez banki żywności.
Jak twierdzą eksperci z Politechniki Lubelskiej problem wynika między innymi z braku planowania oraz nadmiernych zakupów. Według dr inż. Agnieszki Bojanowskiej z Wydziału Zarządzania Politechniki Lubelskiej, aby ograniczyć wyrzucanie żywności powinniśmy kierować się zasadą czterech P: Planuj, Przechowuj, Przetwarzaj, Podziel się.
CZYTAJ: Jak zabezpieczyć dom na święta? Policjanci radzą
Chodzi między innymi o stworzenie listy zakupów opartej na realnych założeniach – uwzględniającej liczbę gości i ich rzeczywiste potrzeby. Ponadto przechowywanie żywności zgodnie z zaleceniami producenta może wydłużyć jej przydatność do spożycia. Przetworzoną żywność możemy też przynieść do jadłodzielni, których jest coraz więcej, także w naszym regionie.
Wyrzucanie jedzenia to również wyrzucanie pieniędzy, które na nie wydaliśmy – podkreślają eksperci.
MaTo / opr. PrzeG
Fot. pexels.com