W trosce o tradycję. Święto chleba w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]

pm swietochleba 150924 041 2024 09 15 144348 2024 09 15 153313

Tradycyjne wypieki, ozdoby z początku XX wieku czy lokalne przysmaki – to wszystko dziś podczas XXVI Lubelskiego Święta Chleba. Hasłem tegorocznej edycji wydarzenia jest „Wpływ dobrego jedzenia na jakość widzenia”. 

– Staramy się kultywować nasze tradycje  – mówi Jerzy Wójcik z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie. – Niektóre firmy mają tradycje z 1900 r. i kontynuują je. Większość rzemieślniczych instytucji – bo tak można je teraz nazwać – to rodzinne przedsięwzięcia. 

ZOBACZ ZDJĘCIA:

 

– Wypiekane ręcznie, według dawnych receptur. Staramy się zachowywać tradycję, żeby to pieczywo było takie jak kiedyś – mówi jeden z wystawców. 

– Po frekwencji widać, że to potrzebne wydarzenie, cieszy się dużym zainteresowaniem. To bardzo fajna inicjatywa. Z chęcią przyjechaliśmy – przyznaje jedna z uczestniczek.

XXVI Lubelskie Święto Chleba odbywa się na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej. Impreza potrwa do godziny 18.00. 

InYa / opr. WM

Fot. Piotr Michalski

Exit mobile version