Dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady

pexels amanda hemphill 2407528 7440416 2024 07 07 131647

Statystyczny Polak zjada jej ponad 5 kilogramów w ciągu roku. Dostarcza nam endorfin, odpręża i wywołuje przyjemne doznania. Mowa o czekoladzie – dziś przypada międzynarodowy dzień tego popularnego przysmaku.

Kwestią, która dzieli smakoszy czekolady, jest odwieczny dylemat – czy wybierać czekoladę mleczną, czy gorzką?

Pod względem zdrowotnym najlepszym wyborem jest czekolada o możliwie dużej zawartości kakao – podkreśla dietetyk Patryk Iwański. – Jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne, to zawsze gorzka czekolada będzie lepszym wyborem ze względu m.in. na wyższy procentowy udział kakao czy też brak zawartości laktozy, która powoduje u dużej ilości osób zaburzenia ze strony układu pokarmowego. Natomiast trzeba mieć oczywiście na uwadze indywidualne preferencje. Niektóre osoby po prostu nie zjedzą gorzkiej czekolady, więc wtedy kierujemy się wyborem mlecznej czekolady o jak najmniejszej zawartości cukru.

CZYTAJ: Wiele kwiatów, które są dostępne w kwiaciarniach może znaleźć się na talerzu

Polska należy do największych eksporterów gotowych wyrobów czekoladowych na świecie. Roczna wartość wysyłki naszych wyrobów przekracza 2 miliardy dolarów.

IAR / RL / opr. LisA

Fot. pexels.com

Exit mobile version