Mieszkańcy regionu zostali wyróżnieni za przygotowanie tradycyjnych pączków. Rozstrzygnięto konkurs województwa lubelskiego „Domowe pączki”.
O tym jak się powinno się wytwarzać te wyroby opowiadają wyróżnione uczestniczki Koła Gospodyń Wiejskich Mysłowianki z Mysłowa.
– Z prawdziwej polskiej mąki pszenicznej, drożdże, jajka no i dobra marmolada. Dobre wyrabianie ręczne. Czujemy się docenione. Warto coś robić. Kobiety są górą. Nie siedzimy bezczynnie tylko coś robimy, działamy.
CZYTAJ: Raport: w tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki o wartości 391 mieszkań
– W konkursie „Domowe pączki” wyróżnienia otrzymało 30 osób z całego regionu – mówi wicemarszałek województwa lubelskiego Zdzisław Szwed. – Możemy się pochwalić, że mamy pierwsze miejsce, jeśli chodzi o wyroby tradycyjne, na ministerialnej liście wyrobów tradycyjnych, z liczbą 262 potrawy. Dzisiejszy konkurs pączkowy może spowoduje, że kolejne przepisy znajdą się na tej liście.
Województwo Lubelskie zapowiada kolejną edycję konkursu.
InYa / opr. PrzeG
Fot. Krzysztof Radzki