„Nauka ma tu niezwykle ważną rolę”. Eksperci o projektowaniu żywności

pb151222 2023 11 16 072017

Projektowanie i bezpieczeństwo żywności to jeden z wiodących tematów, o którym rozmawiali eksperci na międzynarodowej konferencji LubTech Smart Food w Lublinie.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Szczególnie osoby młode poszukują różnego rodzaju zamienników, chociażby białka zwierzęcego i właśnie na takie potrzeby odpowiada nauka – mówi prorektor ds. rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Adam Waśko: – Idzie to w kierunku zaawansowanych technologii typu drukowanie 3D czy też żywność pochodzenia laboratoryjnego – mięso z probówki, ryby z probówki. Nauka ma tu niezwykle ważną rolę.

CZYTAJ: Robot sam obsiewa pole. Maszyny zastępują ludzi w rolnictwie [ZDJĘCIA]

– Jesteśmy w stanie stworzyć taką żywność od początku do końca, czyli od zaprojektowania formuły po badania przedkliniczne i kliniczne, a później wprowadzić takie rozwiązania na rynek – dodaje naukowiec. – Zaprojektowaliśmy preparat chroniący organizm człowieka przed chorobami neurodegeneracyjnymi, zapakowaliśmy go w określony rodzaj formuły typu żelki i właśnie jest takim elementem, który jest powstały od początku do końca.

Poza Polakami w dyskusji brali też udział przedstawiciele Grecji, Serbii czy Łotwy.

Spotkanie dotyczyło też zaawansowanych technologii i maszyn w rolnictwie.

RyK/ opr. DySzcz

Fot. Iwona Burdzanowska

Exit mobile version