Las to naturalna apteka, zwłaszcza w porze jesienno-zimowej warto sięgnąć po te dobra. Ponad jedną czwartą nowoczesnych leków wytwarza się z roślin rosnących w lasach. Co ciekawe, niektóre gatunki uprawiane na plantacjach tracą substancje czynne wykorzystywane w farmakologii, zachowują swoje cenne właściwości tylko wtedy, gdy rosną w lesie, w swoim naturalnym środowisku.
Las, to także źródło wielu zdrowych produktów spożywczych: dziczyzny, przypraw, owoców, miodu i grzybów. Temu, kto choć raz jadł aromatyczne poziomki prosto z lasu, inne nie będą już smakowały. Leśne owoce, takie jak borówki, maliny i jeżyny są bogatsze w witaminy niż owoce z plantacji, dlatego też są zdrowsze. Szacuje się, że 1,6 mld ludzi czerpie bezpośrednie korzyści z lasów: pożywienie oraz wszelkie materiały do wytwarzania produktów niezbędnych im w codziennym życiu.
Warto pamiętać jak wielkim naturalnym skarbcem jest las.
Korzystając ze wspaniałych darów lasów, należy pamiętać o poszanowaniu leśnej przyrody i właściwym zachowaniu się w lesie – na te aspekty zwrócimy uwagę w programie.
Do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na leśnych ścieżkach mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pixabay.com