W tatarze wołowym sprzedawanym przez sieć Auchan wykryto salmonellę – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
W partii oznaczonej numerem 229 30 08 wyprodukowanym przez Zakłady Mięsne w Łukowie stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis – wynika z badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Stąd też nie zaleca się spożywania ani przetwarzania tatara wołowego. Może to prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki.
Po stwierdzeniu nieprawidłowości producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wspomnianej partii towaru.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wspomnianego produktu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Produkt: tatar wołowy Auchan, 200 g. Numer partii: 2293008. Termin przydatności do spożycia: 30.08.2023. Wyprodukowano dla: Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno. Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A., ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
MaTo/ opr. DySzcz
Fot. pixabay.com