Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu puławskiego prezentują swoje potrawy, a zespoły śpiewacze zdolności muzyczne podczas I Nadwiślańskich Spotkań z Folklorem w Gołębiu.
– Folklor tego terenu jest na pewno bardzo różnorodny, ciekawy i wciąż wart odkrywania – mówi starosta puławski Danuta Smaga. – Stąd pomysł, aby stworzyć te Nadwiślańskie Spotkania z folklorem, by wszystkie zespoły śpiewacze, koła gospodyń wiejskich mogły pokazać to, co jest najbardziej charakterystyczne dla ich miejscowości i gminy. To pigułka całego folkloru ziemi puławskiej: stroje, muzyka, zwyczaje, przyśpiewki, potrawy w różnym wydaniu.
Częścią Nadwiślańskich Spotkań z Folklorem jest Piknik z Produktem Polskim i etap powiatowy „Bitwy Regionów”. Jest to ogólnopolski konkurs, w którym Koła Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalne potrawy w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Koła gospodyń wiejskich z powiatu puławskiego prezentują lokalne potrawy, charakterystyczne dla poszczególnych gmin.
– Naszym specjałem są zawijoki janowickie, które bardzo łatwo przygotować- wyjaśnia Leokadia Kusińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Janowicach. – Musimy ugotować kaszę jaglaną, a kapusta kiszona jest normalnie, wyciśnięta, pokrojona troszeczkę drobniej. Zawijamy to w słodką kapustę i gotujemy jak gołąbki.
– U nas furorę robią placuszki z jabłuszkiem – przekonuje Aleksandra Dymecka z Koła Gospodyń Wiejskich „Kobiety Razem” w Klementowicach. – To jabłko nie jest siekane, ale to jest ćwiartka jabłuszka układana na smażonym placuszku-racuszku. Tylko u nas takie cuda.
I Nadwiślańskie Spotkania z Folklorem potrwają w Gołębiu do 18.00.
ŁuG/ opr. DySzcz / ToMa
Fot. Łukasz Grabczak