Jak smakuje miód z uli z recyklingu? Przekonają się mieszkańcy Świdnika

honey 1006972 1280 2023 06 15 093920

Mieszkańcy Świdnika skosztują miodu z uli zrobionych z recyklingu. Ule powstały ze starych bębnów od pralek, a charakterystyczne pasieki w mieście pojawiły się w 2021 roku.

Podczas miejskiego miodobrania oprócz degustacji miodu i produktów pszczelich będzie można wziąć udział w warsztatach tworzenia świec z wosku pszczelego. Chętni spróbują też swoich sił w odsklepianiu miodu czy obsłudze miodarki.

Ulami z recyklingu opiekuje się mistrz pszczelarski Krzysztof Kukawski. Na terenie pasieki stoją też tablice edukacyjne z recyklingu przypominające o lokalizacji czerwonych pojemników na małogabarytowy zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny.

CZYTAJ: Ule z recyklingu i zamojskie miodobranie [ZDJĘCIA]

Oprócz Świdnika na szlaku uli z recyklingu znalazły się miasta takie jak: Zamość, Kielce, Kraśnik Częstochowa czy Katowice. W spotkaniu wezmą udział między innymi burmistrz Świdnika Waldemar Jakson czy przedstawiciele Fundacji Odzyskaj Środowisko. Początek o godzinie 10.00.

MaTo / opr. WM

Fot. pixabay.com

 

Exit mobile version