W programie podamy kolejny przepis z „leśnej apteki”, tym razem na syrop z szyszek. Zbieramy jak najmłodsze i zielone szyszki, dokładnie płuczemy i czyścimy. Przygotowane szyszki kroimy na plastry bądź połówki i zasypujemy w słojach cukrem, w proporcji 1/1- kilogram szyszek/ kilogram cukru. Warto szyszki dobrze ugnieść i dokładnie wymieszać z cukrem. Słoje ustawiamy w nasłonecznionym miejscu i przez tydzień codziennie wstrząsamy. Po rozpuszczeniu się cukru w soku z szyszek, syrop zlewamy przez gazę do butelek lub słoiczków. Tak przyrządzony syrop można przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Zalecany przy przeziębieniu i kłopotach z gardłem. Może stanowić również bazę do sosnowej nalewki lub być dodawany do herbaty.
Do usłyszenia na antenie, do zobaczenia na leśnych ścieżkach mówi Magdalena Lipiec-Jaremek.
Fot. pexels.com