środa, 24 maja 2023
°c
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
SŁUCHAJ
Polskie Radio Lublin
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • KONCERTY
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PATRONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT
Polskie Radio Lublin
Strona Główna Kraj i Świat

Plastik jest w naszym jedzeniu! Dostaje się tam na etapie produkcji

24 maja 2023 / 21:50
A A
pexels thi nam cao 15533810 2023 05 24 215021
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Cząstki mikroplastiku mogą dostawać się do żywności na każdym etapie jej produkcji produkcji. Nie wiadomo, jakie są skutki dla zdrowia – zauważają naukowcy z Australii.

Specjaliści z australijskiej Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) przeanalizowali naukową literaturę, aby sprawdzić, na jakich etapach produkcji żywności może przedostawać się do niej potencjalnie szkodliwy mikroplastik. Wnioski nie budzą optymizmu.

CZYTAJ TAKŻE: Biolog: niekoszone trawniki w mieście łagodzą zmiany klimatu

Po pierwsze, mikroplastik i dodawane do niego substancje można znaleźć w rybach, mięsie, ryżu, wodzie, pakowanych posiłkach i napojach, a nawet w świeżych warzywach i owocach. Według naukowców cząstki tworzyw przedostają się do jedzenia na różne sposoby – są spożywane przez zwierzęta, a także uwalniają się z różnych materiałów używanych w produkcji czy opakowań.

„Na przykład świeże jedzenie może być wolne od plastiku, kiedy jest zbierane lub łapane, ale zawiera plastik w momencie, gdy jest przetwarzane, pakowane i trafia do konsumentów” – ostrzega dr Jordi Nelis, autor publikacji, która ukazała się w piśmie „Trends in Analytical Chemistry”.

Inne ważne źródło tych cząstek to uzyskiwane z oczyszczania ścieków odpady stałe przetwarzane na nawóz. Mogą ona zawierać cząstki plastiku pochodzące z różnych źródeł, choćby uwalniane w czasie prania ubrań z tworzyw sztucznych.

„Tego typu cząsteczki mogą gromadzić się w glebie i zmieniać jej strukturę, co może wpływać na uprawy roślin, bezpieczeństwo żywnościowe i odporność ekosystemu. Tworzywa sztuczne mogą np. 'oszukać’ dobre bakterie obecne w glebie, tak, że te zaczną je mylić z korzeniami roślin. To natomiast skutkuje mniejszym dostępem roślin do niezbędnych składników odżywczych” – zwraca uwagę ekspert.

CZYTAJ TAKŻE: Polskie cuda natury! Wśród nich atrakcje w województwie lubelskim

Naukowcy podkreślają, że do plastików dodaje się różnorodne związki chemiczne, aby uzyskać odpowiednie właściwości końcowych produktów. Takie substancje np. uodparniają tworzywa na promienie UV, utwardzają je, czy utrudniają palenie. Wśród nich można jednak znaleźć toksyczne składniki, w tym metale ciężkie.

Badacze donoszą jednocześnie, że brakuje dostatecznej liczby opracowań na temat wpływu mikroplastiku na zdrowie ludzi. Ich zdaniem niezbędne jest także opracowanie odpowiednich metod sprawdzających obecność tego zanieczyszczenia w żywności.

„Kluczowe brakujące informacje dotyczą bezpiecznych poziomów mikroplastiku. Obecnie nie wiemy dokładnie, jaki jest jego przepływ przez system produkcji żywności, ani jakie stężenia można uznać za dopuszczalne” – podkreśla dr Nelis.

Przypomina jednak, iż są sposoby, które każdy może zastosować, aby zmniejszyć zagrożenie dla środowiska i dla ludzi.

„Australijczycy wyrzucają przeciętnie 100 kg plastikowych odpadów rocznie. Warto więc używać mniej plastikowych produktów, zwłaszcza w kuchni, a także prać ubrania nieco rzadziej i na krótszych cyklach” – mówi dr. Nelis.

PAP / RL / opr. KS

Fot. Thói Nam Cao, pexels.com

Tagi: ciekawostkiNaukażywność
REKLAMA

Czytaj także

pexels florin capilnean 4507839 2023 05 22 085657
Kraj i Świat

Woda zdatna do picia? Wystarczy słońce i proszek

22 maja 2023
pexels anna shvets 4483327 1 2023 05 21 163534
Kraj i Świat

„Inteligentne szwy” mogą dostarczać leki lub wyczuwać stany zapalne

21 maja 2023
343395341 1174665563206229 702555255258857525 n 2023 05 21 142818
Lublin

Sowi świat na Festiwalu Przyrody

21 maja 2023
pexels karolina grabowska 4506212 2023 05 18 123458
Kraj i Świat

Prawie 1/4 Polaków wynajmuje auto, by załatwić codzienne sprawy

18 maja 2023
pexels lumn 406014 2023 05 18 085553
Kraj i Świat

Dzisiejsze psy mają większe mózgi, niż dawne rasy

18 maja 2023
pexels ahmed akacha 10231069 2023 05 16 210953
Kraj i Świat

Domek na drzewie to samowola budowlana. Niebywały wyrok sądu

16 maja 2023
czarnek 2023 05 16 165249
Lublin

Minister Czarnek: Trzeba zbadać, dlaczego dochodziło do nieszczęść, które nas uwsteczniły

16 maja 2023
boy 5731001 1920 2023 05 16 162354
Kraj i Świat

Badanie: Polscy i fińscy uczniowie czytają najbieglej w Unii Europejskiej

16 maja 2023

antena

    81 743 73 83
    informacje@radio-lublin.pl



ciekawostki

pexels thi nam cao 15533810 2023 05 24 215021

Plastik jest w naszym jedzeniu! Dostaje się tam na etapie produkcji

24 maja 2023
pexels florin capilnean 4507839 2023 05 22 085657

Woda zdatna do picia? Wystarczy słońce i proszek

22 maja 2023
pexels anna shvets 4483327 1 2023 05 21 163534

„Inteligentne szwy” mogą dostarczać leki lub wyczuwać stany zapalne

21 maja 2023
pexels karolina grabowska 4506212 2023 05 18 123458

Prawie 1/4 Polaków wynajmuje auto, by załatwić codzienne sprawy

18 maja 2023

o tym się mówiło

08.05.2023 Ekspresem przez historię

Innowacyjne pomysły z zagranicy i Polski. 15 startupów prezentuje się w Lublinie

Książka na antenie Radia Lublin: Agnieszka Panasiuk „Kamienica. Sekrety Białej”

Ukraina: Rosjanie rozpoczęli przymusową mobilizację w okupowanym Mariupolu

Dźwięk, beton, metal i smoła na jednej wystawie. „Blackout” w Galerii Białej

Gitarowy Rekord Guinnessa pobity! [ZDJĘCIA, FILM]

REKLAMA

Polskie Radio Lublin S.A.
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 801 501 022 / 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Praca Lublin
Partnerzy
Patronaty
Reklama
Kontakt
BIP

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • WIADOMOŚCI
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • LUBARTÓW
    • LUBLIN
    • PUŁAWY
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • W RADIU
    • KULTURA
    • MUZYKA
    • PUBLICYSTYKA
    • REPORTAŻ
    • SPORT
    • POGODA
  • GALERIE
  • PODCASTY
  • PATRONATY
    • KALENDARIUM
    • WNIOSEK O PARTONAT
  • AUDYCJE
  • O NAS
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA LUBLIN
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • BIP
    • KONTAKT

© 2023 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A.

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Skip to content
Open toolbar Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Reset Reset