• Lublin
  • Biała Podlaska
  • Chełm
  • Hrubieszów
  • Kraśnik
  • Lubartów
  • Łęczna
  • Puławy
  • Świdnik
  • Tomaszów Lubelski
  • Włodawa
  • Zamość
Radio Lublin
weather icon -5°C
PDPZ
PODCASTY
KALENDARIUM
SŁUCHAJ
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
piątek, 26 grudnia 2025
Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
Radio Lublin
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT
Radio Lublin

Radio Lublin > Wiadomości > Kombucza na zdrowie. Jej właściwości polepszają lubelscy naukowcy

Kombucza na zdrowie. Jej właściwości polepszają lubelscy naukowcy

21 kwietnia 2023 / 19:37
A A
340237459 6222923697762870 5365235756062432409 n 2023 04 21 193709
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterKod QR

Kombucza ma wiele właściwości prozdrowotnych. To napój na bazie herbaty poddany fermentacji przez tak zwany grzybek herbaciany. Naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego chcą, żeby ten specjał miał jeszcze lepsze właściwości. W tym celu przeprowadzają szereg badań.

Kombucza jak ogórki kiszone

– Kombucza to napój, który każdy może sobie przygotować w domu jak ogórki kiszone. To żywność, która powstaje w podobny sposób, czyli wykorzystując naturalny proces fermentacji – mówi dr Ilona Sadok, kurator Koła Naukowego Biotechnologii KUL. – Ma specyficzny zapach. Mnie kojarzy się trochę z octem jabłkowym i drożdżami.

– Czułam trochę słodyczy, ale dominuje zdecydowanie kwaśny smak – mówi Weronika Tomala-Mazur. – Ważne, żeby zrobić dobry ekstrakt. My wzięłyśmy 3,5 grama czarnej i zielonej herbaty, wymieszaliśmy to, zalałyśmy wrzątkiem. Odcedziłyśmy później fusy. Jak herbata była ostudzona, dodałyśmy cukru. Ważne, żeby ten cukier był bardzo dobrze wymieszany, żeby nie pozostały żadne kryształki. Później dodałyśmy grzybek.

CZYTAJ: Bicz na fałszerzy wosku. Lubelski wynalazek sprawdzi jakość [ZDJĘCIA]

Grzybek z „matką” i „córką”

– Z czego jest złożony grzybek kombuczy? To dość myląca nazwa, ponieważ nie ma żadnych grzybów, tylko kultura mikroorganizmów złożona z drożdży i bakterii kwasu octowego – wyjaśnia Weronika Tomala-Mazur.

– Grzybek herbaciany możemy kupić przez Internet. Zwykle pozyskujemy go od zaufanej osoby, która wyhodowała go sobie i pożycza nam kawałek, żebyśmy mogli sobie wyprowadzić własną hodowlę w nowym miejscu – opowiada dr Ilona Sadok. – Składa się on z dwóch warstw. Na górze mamy tzw. „matkę”, a na dole rośnie „córka”. Grzybek ten można więc później rozdzielić na dwie części i każda z nich da początek nowemu grzybkowi.

– Do tego wsadu mikrobiologicznego wlewamy trochę startera. Starter to herbata, w której ten grzybek sobie pływał. Czekamy około 2 tygodni. Po tym czasie kończy się proces fermentacji, możemy wyciągnąć grzybek, przełożyć napój do lodówki i pić – tłumaczy dr Ilona Sadok.

– Kombucza jest nazywana napojem probiotycznym. Zawiera bakterie, które chronią nasze jelita przed chorobami i wspomagają układ trawienny. Kombucza wspomaga też układ odpornościowy, pomaga w zaburzeniach gospodarki cukrowo-insulinowej podczas cukrzycy typu II – są badania, które udowodniły obniżony poziom cukru we krwi – wylicza Maja Hapon, studentka II roku biotechnologii i aktywny członek Koła Naukowego Biotechnologii KUL.

CZYTAJ: By świat był lepszym miejscem. Lubelskie wynalazki doceniają nawet w Azji [WIDEO, ZDJĘCIA]

Kombucza ma właściwości zdrowotne

– Wpadłyśmy na pomysł dodania do kombuczy aminokwasu – tryptofanu. To aminokwas egzogenny, czyli taki, którego organizm nie potrafi sam wyprodukować i musimy go dostarczyć z pożywieniem – informuje Anna Bilokinna, studentka III roku biotechnologii. – Tryptofan pełni ważną rolę w naszym organizmie. Częściej jest wykorzystywany do syntezy bioaktywnych związków hormonów. Wszyscy chyba kojarzymy: serotoninę – ,,hormon szczęścia”, melatoninę – która odpowiedzialna jest za nasz sen. Kwas kynureninowy też jest hormonem i słynie właściwościami neurprotekcyjnymi. Osoby, u których produkcja tego hormonu jest zaburzona, mogą mieć większe prawdopodobieństwo wystąpienia depresji i choroby Parkinsona. Osoby, które nie są w stanie wyprodukować tych hormonów w wystarczającej ilości, mogą poprawić swój stan zdrowia dzięki tej kombuczy.

CZYTAJ: Poprawia bezpieczeństwo i pozyskuje wodę z powietrza. Innowacyjne wynalazki uczniów z Lublina [ZDJĘCIA]

– Sam tryptofan jest trochę gorzkawy, więc nie możemy go dać za dużo. Chociaż niektórzy twierdzą, że nasz wstępny produkt jest nadal słodki, ale bardzo kwaśny i za bardzo tego tryptofanu nie wyczuwają. Dodaliśmy na razie jego bardzo niewielką ilość, ale planujemy ją sukcesywnie zwiększać i optymalizować, tak, aby uzyskać nasz cel, czyli lepszą kombuczę o bardziej prozdrowotnych właściwościach – dodaje dr Ilona Sadok.

Postępy w badaniach można śledzić na facebookowym profilu Koła Naukowego Biotechnologii KUL.

LilKa / opr. ToMa

Fot. Koło naukowe biotechnologii KUL Facebook

Pliki dźwiękowe

https://radio.lublin.pl/wp-content/uploads/2023/04/kombucza_na_zdrowie-2023-04-21-193707.mp3

Kombucza na zdrowie

Tagi: KULNaukaLublinbadania
REKLAMA

Czytaj także

EAttachments9221690489fac1c6a41bc0a0115eb95ddf14f36 xl
Wiadomości

Świąteczno-noworoczne zmiany w komunikacji miejskiej w Lublinie

25 grudnia 2025
EAttachments6867546442359cf1dc1873a92544f1a1443f3a2
Wiadomości

Święta Bożego Narodzenia we wspomnieniach byłych więźniów Majdanka

25 grudnia 2025
EAttachments9218870bc588bf81903b09053db8cc146dd6f1c xl
Wiadomości

Zdemolował 4 kapliczki. Odpowie za obrazę uczuć religijnych

25 grudnia 2025
EAttachments92214707c0ba060efc167f431913e25ce6d1019 xl
Wiadomości

„Takie sytuacje mobilizują ludzi”. Abp Stanisław Budzik po pożarze lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO]

25 grudnia 2025
EAttachments9221511c79583525fcdcdbe109a9c0231c1d27d xl
Wiadomości

Ogień pojawił się tuż przed mszą. Proboszcz wyprowadził wiernych z palącego się kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO]

25 grudnia 2025
EAttachments922028327c3ff2fa3ec20e8c956b2d2488c249d xl
Wiadomości

Dlaczego Boże Narodzenie obchodzimy 25 grudnia?

25 grudnia 2025
EAttachments9221418f4ee7523bfa1e1ce898e34639cedfbde xl
Wiadomości

„To dramatycznie wygląda”. Dogaszanie pożaru lubelskiego kościoła [ZDJĘCIA, WIDEO]

25 grudnia 2025
EAttachments921903705431f67900c4c7f12fd0b7c3138fc55 xl
Wiadomości

Uwaga! Świąteczne smakołyki mogą być niebezpieczne dla zwierząt

25 grudnia 2025
Następna wiadomość
arka 2023 04 21 235900

Arka walczy o I ligę. Zaczęła od zwycięstwa

Ciekawostki

Święty Mikołaj już leci. Jego sanie można śledzić na… radarze

Kierowca pod lupą naukowców. Nowa technologia ma pomóc zmniejszyć liczbę wypadków

Polski odkrywca planet uhonorowany planetoidą

Przed nami najdłuższa noc roku. Początek astronomicznej zimy

AI a stereotypy na temat osób w spektrum autyzmu. Badania lubelskich naukowców

Rewolucja w walce z osteoporozą? Lubelscy naukowcy opracowali inteligentny implant [ZDJĘCIA]

O tym się mówiło

Trener Motoru przed meczem z Arką: Mamy nadzieję, że nie będziemy remisowali 9. raz

Pierwsze medale na mistrzostwach Europy w pływaniu

16.12.2025 Chwila dla pupila – pomysły na prezent dla kota

06.12.2025 Etnosfera

Jak przygotować się do sytuacji kryzysowych? Specjalne szkolenie w Kraśniku

Premier: W grudniu pierwsze 4 mld zł na budowę polskiej elektrowni atomowej

REKLAMA

Radio Lublin S.A. w likwidacji
ul. Obrońców Pokoju 2
20-030 Lublin
tel. 81 53 64 200
fax 81 532 87 28
e-mail: poczta@radiolublin.pl

Partnerzy
Reklama
Kontakt
BIP
Praca Lublin
Praca IT Poznań

NASZE
CZĘSTOTLIWOŚCI:

102.2 MHz -Lublin
103.1 MHz -Ryki

103.2 MHz -Zamość
100.9 MHz -Chełm

93.1 MHz -Biała Podlaska

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Brak wyników
Pokaż wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
    • LUBLIN
    • BIAŁA PODLASKA
    • CHEŁM
    • HRUBIESZÓW
    • KRAŚNIK
    • LUBARTÓW
    • ŁĘCZNA
    • PUŁAWY
    • ŚWIDNIK
    • TOMASZÓW LUBELSKI
    • WŁODAWA
    • ZAMOŚĆ
    • KRAJ I ŚWIAT
  • SPORT
    • KOSZYKÓWKA
    • PIŁKA NOŻNA
    • PIŁKA RĘCZNA
    • SIATKÓWKA
    • ŻUŻEL
  • MUZYKA
  • KULTURA
  • AGRORADIO
  • MULTIMEDIA
    • GALERIE
    • KONCERTY
    • PODCASTY
    • TV
  • O NAS
    • AUDYCJE
    • KALENDARIUM
    • RAMÓWKA
    • LUDZIE RADIA
    • HISTORIA RADIA
    • WNIOSEK O PATRONAT
    • STUDIO LUBLIN
    • STUDIO IM. BUDKI SUFLERA
    • NAGRODA IMIENIA BOGUMIŁY NOWICKIEJ
    • REKLAMA
    • REGULAMINY i RODO
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • BIP
    • ARCHIWUM
    • KONTAKT

© 2025 Wszelkie prawa zastrzeżone. Radio Lublin S.A. w likwidacji

Ta witryna wykorzystuje cookie. Kontynuując przeglądanie wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Zachęcamy do odwiedzenia naszej strony Polityki prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • KontrastKontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreśl linkiPodkreśl linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj