Koła Gospodyń Wiejskich: Nie zapominajmy o barszczu czerwonym na wielkanocnym stole

1024px barszcz 07 01 2023 04 01 204327

Nie rezygnujmy z wielkanocnych tradycji kulinarnych – apelują Koła Gospodyń Wiejskich. Chodzi głównie o barszcz czerwony, który coraz rzadziej pojawia się na stołach.

CZYTAJ: Lublin: w skansenie wybrano najpiękniejsze palmy i pisanki [ZDJĘCIA]

– Żur był głównie na Śląsku. Ale z Lubelszczyzną kojarzy się właśnie barszcz czerwony, do którego kiedyś dodawało się jeszcze sera i „wszystkiego”, żeby był dostatek – mówi Małgorzata Sosińska, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Zarzeczanki” w gminie Wąwolnica. – Do barszczu dodawało się nie tylko kiełbasę, ale i wszelakie mięsa pieczone, szynkę, czosnek. Barszcz jest podprawiany śmietaną. Jest zakwaszany chrzanem. Jest też trochę cukru. Ten barszcz był nadzieją, żeby tego nie zabrakło.

CZYTAJ: Koronkowa robota. Gigantyczna palma stanęła przed kościołem [ZDJĘCIA]

Mimo wszystko w większości domów na wielkanocnych stołach częściej pojawia się barszcz biały – na zakwasie z białą kiełbasą i wędzonką.

FiKar / opr. ToMa

Fot. Piotrus / wikipedia.org

Exit mobile version