Dr n. med. Joanna Popiołek-Kalisz – badaczka z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie została uhonorowana prestiżowym wyróżnieniem dla najwybitniejszych młodych lipidologów.
CZYTAJ: Uniwersytet Medyczny w Lublinie: pierwsze urodziny Wydziału Biomedycznego
Polskie Towarzystwo Lipidologiczne przyznało wyróżnienie za osiągnięcia w zakresie badań nad prewencją chorób układu sercowo-naczyniowego.
– Moje badania koncentrują się na zwyczajach żywieniowych. Przede wszystkim chodzi o zastosowanie antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy zawartych głównie w owocach i warzywach – mówi dr n. med. Joanna Popiołek-Kalisz, kierowniczka Pracowni Dietetyki Klinicznej. – Analizowaliśmy konkretnie grupę flawonoli. Produktami bogatymi w te konkretne związki jest np. herbata, jabłka, ale również cebula. W ramach naszych obserwacji okazuje się, że spożycie takich związków faktycznie było związane np. z niższą zawartością tkanki tłuszczowej u osób otyłych, niższym BMI, niższym obwodem talii.
Największa ilość związków o charakterze antyoksydacyjnym znajduje się w intensywnie zabarwionych owocach i warzywach.
LilKa / opr. PrzeG