Do świąt Bożego Narodzenia zostało tylko kilka dni. Widać to między innymi w sklepach i na targach. Kumulacja świątecznych przygotowań nastąpi w ten weekend. Większość z nas poświęci go na ostatnie zakupy i przygotowywanie potraw.
Gość porannej rozmowy Radia Lublin, technolog żywności doktor Bogdan Szponar z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie podpowiada, jak wybierać produkty spożywcze dobrej jakości.
– Zwracajmy uwagę na skład. Informacje zawarte na etykiecie są pisane względem kolejności ilości. Zawsze pierwszy jest ten produkt, którego jest najwięcej. Jeżeli jest pod koniec etykiety to znaczy, że są to już ilości śladowe. Natomiast jeżeli kupujemy to zwracajmy uwagę żaby było bez dodatków różnych. Jeżeli bierzemy zwykłą śmietanę, to też zwróćmy uwagę, żeby nie było dodatków zagęszczających.
Dowiemy się ile jest wędliny w wędlinie?
– Tak. Producenci o tym informują. Często podany jest skład procentowy i widać. Jeżeli jest pierwsze mięso, później jest inny dodatek albo woda to czasami trzeba odpuścić – radzi dr Szponar.
Cała rozmowa w materiale wideo:
MaK / opr. PrzeG
Fot. Paweł Pikul
