Kompot z suszu jako farsz na pierogi? Dawne potrawy z Janowca

EAttachments9220287021ad4422f0130a06eb71926cad57c5f xl

Kotlety ze śledzi i pierogi z suszu królowały na świątecznych stołach jeszcze kilkadziesiąt lat temu w gminie Janowiec.

CZYTAJ: Dawne zwyczaje ubierania choinek w powiecie puławskim

– Mieszkańcy opowiadali, że był to sposób, by nie marnować żywności – mówi dyrektor Powiatowej Biblioteki Publicznej w Puławach, Katarzyna Adamowska-Kane. – Gotujemy kompot, pijemy go, ale te suszone owoce nam zostają. I świetnym pomysłem było to, żeby zrobić z nich farsz na pierogi. Odcedzamy susz, lekko wyciskamy, żeby nie był za rzadki, mielimy przez maszynkę i następnie robimy pierogi i nakładamy to jako farsz. Bardzo ciekawy pomysł, żeby nic się nie zmarnowało.

Bożonarodzeniowe i wielkanocne zwyczaje oraz tradycje – nie tylko kulinarne – zebrali pracownicy Powiatowej Biblioteki Publicznej, tworząc książkę „Magia Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy – spotkanie z tradycją”. 

ŁuG / opr. AKos

Fot. pixabay.com

Exit mobile version